Een 737 NG-toestel van RyanAir AFP

Ook Ryanair houdt drie vliegtuigen van het type Boeing 737 Next Generation aan de grond wegens scheurtjes tussen de vleugels en de romp, heeft The Guardian ontdekt. In tegenstelling tot andere luchtvaartmaatschappijen heeft de Ierse budgetmaatschappij dat niet uit eigen beweging naar buiten gebracht.

Ryanair heeft met meer dan 450 toestellen de grootste vloot van dit type Boeings 737 in Europa. "Dit minieme aantal gevallen heeft geen gevolgen voor onze werkzaamheden of de beschikbaarheid van onze vloot", zegt een woordvoerder tegen de krant.

Boeing hield sinds de mankementen vorige maand aan het licht kwamen, na controle zo'n vijftig toestellen aan de grond. De fabrikant zegt dat de vliegtuigen gerepareerd worden en dat de scheurtjes geen gevaar vormen voor passagiers.

Dit laat vooral zien dat het systeem van controles en inspecties in de luchtvaart goed werkt.

Joris Melkert, luchtvaartdeskundige

De Amerikaanse luchtvaartorganisatie FAA zei begin oktober dat wereldwijd alle vliegtuigen van het 737 NG-type geïnspecteerd moesten worden. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas en het Amerikaanse Southwest Airlines maakten bekend dat in oudere Boeings 737 NG ook scheurtjes werden ontdekt. Die vliegtuigen werden toen aan de grond gehouden en gerepareerd.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert zegt dat het een afweging van de luchtvaartmaatschappij zelf is of die dit soort nieuws bekendmaakt. "Ze zijn dat niet verplicht. Wat ze wel moeten doen, is de inspecties houden waar de luchtvaartautoriteit om vraagt en dat dan melden bij Boeing. Dat heeft Ryanair ook gedaan, dus dit laat vooral zien dat het systeem van controles en inspecties in de luchtvaart goed werkt."

STER reclame