Neergeschoten advocaat buiten levensgevaar, politie zoekt schutter
In de Duitse stad Gronau, net over de grens bij Enschede, is vanmorgen de Nederlandse advocaat Philippe Schol (43) neergeschoten. Hij liep op straat toen hij vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen. Hij is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar was na het schietincident wel aanspreekbaar en verkeert niet in levensgevaar.
Schol woont in Duitsland, maar houdt kantoor in Enschede. Hij werd al enige tijd bedreigd. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was daarvan op de hoogte. De NCTV heeft na een melding van de Nederlandse Orde van Advocaten contact opgenomen met de politie, het Openbaar Ministerie en ook de Duitse autoriteiten.
Op basis van de informatie die bekend was, is een dreigingsanalyse gemaakt. Aan beide kanten van de grens zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Wat die maatregelen zijn, wil de NCTV niet kwijt. De regionale krant Tubantia schrijft dat Schol een tijdje persoonsbeveiliging had.
De Orde is geschokt en spreekt van een liquidatiepoging. "Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. Dat laat dit incident ook weer zien."
Nederlandse auto
Volgens de Duitse politie zaten in de auto vanwaaruit Schol werd beschoten meerdere personen, "volgens ooggetuigen mogelijk van zuidelijke afkomst". De kleine witte auto waar naar wordt gezocht had een Nederlands kenteken. De Nederlandse politie assisteert de Duitse collega's bij het onderzoek.
Een buurman van Schol zegt tegen de regionale krant Tubantia dat hij drie schoten heeft gehoord. Nadat hij 112 had gebeld, ging hij kijken en zag dat Schol in zijn bovenbeen was geraakt. Schol zou tegen zijn buren hebben gezegd dat hij door twee Marokkanen die hij kent was beschoten, schrijft Tubantia.
De politie doet onderzoek op de plek van de schietpartij:
Schol was onder meer curator bij het faillissement van sportschool Olympic Gym in Losser. Die sportschool is begin oktober beschoten. Dat was precies een jaar na het faillissement zegt Carl Luttikhuis, deken van de Orde van Advocaten in Overijssel.
"Ik sluit niet uit dat het incident met dat faillissement te maken heeft", zegt Luttikhuis. "Het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool. De dreiging die daarvan uitging, is door de Orde van Advocaten zeer serieus genomen en er is toen in samenspraak met de autoriteiten het maximale gedaan om deze dreiging tegen te gaan."
Ik heb zelf geen enkele aanwijzing dat mijn cliënt hierbij betrokken is.
De voormalige sportschooleigenaar heeft niets te maken met deze zaak, zegt zijn advocaat Eddy Kolkman. "Mijn cliënt vindt deze verdachtmakingen absurd. Hij heeft geen enkele betrokkenheid bij deze zaak."
Kolkman is verbaasd over wat de deken heeft gezegd. "Ik vind het heel bijzonder dat een deken van de Orde van Advocaten dit soort uitspraken doet over mogelijke betrokkenheid, met naam en toenaam. Het kan zijn dat de deken dingen weet die ik niet weet, maar ik heb zelf geen enkele aanwijzing dat mijn cliënt hierbij betrokken is."
Kolkman zegt verder dat advocaat Schol hem vorig jaar heeft verteld over afspraken met politie en justitie. "Die hielden in dat de politie binnen een minuut voor zijn deur zou staan als daar aanleiding toe was. Maar u moet weten: de heer Schol heeft wel vijftig faillissementen behandeld."
Gijzeling
Het AD schreef in januari van dit jaar dat Schol aangifte had gedaan van diefstal van de inboedel van de sportschool en dat hij sterk de indruk had dat de eigenaar de sportschool had gebruikt om zijn verdiensten van een wietplantage wit te wassen. Ook heeft Schol de eigenaar een week laten gijzelen, omdat hij onvoldoende zou hebben meegewerkt aan de afwikkeling van het faillissement. Kolkman noemde de beschuldigingen toen "ongefundeerd".
De Nederlandse politie onderzoekt mogelijke verbanden tussen de schietpartij in Gronau en gebeurtenissen in Twente. "Er gaat in de media veel informatie rond over de link naar een eerder incident bij een sportschool in Losser. Of die link er is en of er meer betrokkenen zijn, moet blijken uit het onderzoek", zegt de Nederlandse politie.
Derk Wiersum
De Overijsselse deken Luttikhuis verwacht dat de beschieting grote gevolgen heeft voor de advocatuur. "Dat dit gebeurt, is bizar. Gewoon voor je huis. Dit is heel ernstig", zei hij tegen de NOS. "Het zal ongetwijfeld opnieuw leiden tot een discussie in hoeverre we advocaten, officieren en rechters moeten beschermen."
Het is de tweede keer in korte tijd dat een advocaat onder vuur is genomen. In september werd Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in de grote liquidatiezaak Marengo.
Hoofdverdachten in die zaak Ridouan Taghi en Said Razzouki gelden als de meest gezochte criminelen van Nederland.