Leraren bij een staking vorig jaar in Rotterdam
NOS Nieuws

Radicalere lerarenbond ziet ledental groeien vanwege stakingstandpunt

De onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) heeft het afgelopen weekend meer dan 600 leden erbij gekregen. Het ledental staat nu op zo'n 1800, zei LIA-voorzitter Althuizen bij BNR.

De aanleiding voor de groeispurt is volgens hem het akkoord dat andere onderwijsbonden vrijdag met minister Slob hebben gesloten. Het kabinet maakte die dag na onderhandelingen met andere, veel grotere bonden 460 miljoen euro extra vrij voor het onderwijs. In ruil daarvoor schrapten die bonden de oproep voor de landelijke staking in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor woensdag.

LIA zat niet aan de onderhandelingstafel en wilde dat de staking doorging. De 460 miljoen euro die het kabinet op tafel legt, is niet meer dan een "noodpakketje" dat het lerarentekort niet oplost, aldus Althuizen.

Uit de berichten die LIA en de andere bonden na het sluiten van het akkoord binnenkregen, blijkt dat veel leraren het met LIA eens zijn. Onder deze druk trokken de andere vakbonden hun handtekening onder het akkoord met Slob in en ze gaan nu woensdag alsnog staken. De grootste bond, de Algemene Onderwijsbond (AOb), heeft 83.000 leden.

Tot Kerstmis

LIA eist van het kabinet dat het woensdag aan het eind van de dag een groot investeringsplan op tafel legt. Als dat niet gebeurt, wil Althuizen elke week een dag staken, desnoods tot Kerstmis, met of zonder de andere bonden.

Leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs staken woensdag onder meer voor het oplossen van het lerarentekort. Om het vak aantrekkelijker te maken moet de werkdruk omlaag en moeten de salarissen in het basisonderwijs omhoog, zeggen ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl