Agenten bij de ontmanteling van een drugslab in Maastricht
NOS NieuwsAangepast

110 miljoen extra voor strijd tegen georganiseerde misdaad, burgemeesters sceptisch

Het kabinet trekt 110 miljoen euro extra uit voor de bestrijding van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit geld wordt onder meer gebruikt voor de oprichting van een speciale antidrugseenheid, het Multidisciplinair Interventie Team (MIT).

Ook komt er betere beveiliging voor rechters, officieren van justitie en advocaten en moet worden voorkomen dat kwetsbare jongeren het criminele pad op gaan, is de belofte van Grapperhaus.

Het geld is bedoeld voor de zware criminaliteit. "We gaan de drugsbendes oprollen, we gaan hun geld afpakken en voorkomen dat jonge mensen daar terechtkomen", zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het NOS Radio 1 Journaal.

De politie en de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam hebben kritiek, omdat het slechts gaat om een eenmalig bedrag.

Derk Wiersum

In september maakte hij al bekend dat er een speciale brigade moest komen die de drugscriminaliteit aanpakt naar aanleiding van de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam.

De komende maanden moet de brigade, die onder de Nationale Politie komt te vallen, worden ingericht met specialisten van de politie, het FIOD en de Koninklijke Marechaussee. "Ze richten zich op het blootleggen en aanpakken van criminele bedrijfsprocessen, de criminele kopstukken en hun netwerken", stelt het ministerie.

Dit zei minister Grapperhaus in september over wat de speciale eenheid moet gaan doen:

Grapperhaus wil speciale anti-drugseenheid

Een soortgelijke brigade bestaat al in de Verenigde Staten, de Drug Enforcement Administration (DEA). Volgens Grapperhaus is een bijkomend voordeel van het aanstellen van zo'n nieuwe eenheid dat de "gewone" politie zich dan meer op zijn kerntaken in de wijken kan richten.

Coalitie positief, burgemeesters terughoudend

De coalitie reageert positief op het extra geld, maar er klinkt ook stevige kritiek omdat het om "incidenteel" geld gaat, dat wil zeggen dat er maar één keer extra geld komt en niet iedere jaar opnieuw.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb zegt dat met eenmalig geld geen personeel aangenomen kan worden. "Het lost de problemen van gebrek aan personeel bij de politie niet op", laat hij weten.

"De 110 miljoen van Grapperhaus is vergelijkbaar met een half miljard voor onderwijs: eenmalig", zegt Aboutaleb. "Komend jaar stromen heel veel agenten uit vanwege pensionering. We kunnen dus geen mensen aannemen met eenmalig geld. Drugsteams die de ministers aankondigt, moeten worden gevuld. Dat kan alleen uit bestaande capaciteit. Voor lokaal politiewerk is dat onacceptabel. Het leidt tot verdunning in de eenheden."

De Amsterdamse burgemeester Halsema spreekt over een goede eerste stap. "Maar het is wel eenmalig, dus het is nog geen gepast antwoord op de problemen. "Het is belangrijk dat dit leidt tot structureel meer capaciteit bij de politie en het Openbaar Ministerie."

De politie deelt de zorgen van de burgemeesters, laat politiechef Erik Akerboom in een reactie weten. "Ondermijning verdient een structurele aanpak. Het extra geld dat door de minister is toegezegd, is daarvoor een goede eerste aanzet. Maar het moet echt structureel worden."

Ook PvdA-Kamerlid Kuiken is terughoudend. "Met incidenteel geld kan je niet langdurig achter de grote drugsbazen aan."

Beginnen

Minister Grapperhaus erkent dat er nu sprake is van incidenteel geld, omdat het vanwege begrotingsregels onmogelijk is om aan het eind van het jaar structureel geld te regelen. Dat kan pas in het voorjaar. "We kunnen nu beginnen met het opzetten van de teams en het aantrekken van extra mensen en dan gaan we over enkele maanden proberen dit geld structureel te maken."

In het voorjaar van 2020 komt er een uitgewerkt plan van minister Grapperhaus om de samenleving weerbaarder te maken tegen het "gif" van de criminele (drugs)industrie, crimineel geld, intimidaties en liquidaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl