Een altaar voor Nguyen Dinh Luong, van wie wordt gedacht dat hij is omgekomen in de koelwagen
NOS Nieuws

'Sorry mam, mijn reis is mislukt', appte Vietnamese migrant in koelwagen

Alle 39 migranten die vorige week woensdag dood werden gevonden in een koelwagen in Engeland, zijn van Vietnamese afkomst, zo werd gisteren bekend. Er is nog geen formele bevestiging van hun namen, maar verschillende families weten al zeker dat hun geliefde is overleden. Correspondent Annemarie Kas ging naar Vietnam en sprak daar met een aantal ouders van de vermoedelijke slachtoffers.

Moeder Nguyen Thi Phong is een van hen, ze brengt sinds ze het slechte nieuws heeft gehoord haar dagen in bed door. Het lukt het haar niet om op te staan. Het waren de berichtjes op de telefoon van haar dochter waardoor de politie erachter kwam dat de migranten uit Vietnam kwamen.

Dochter Pham (26) had haar geappt: "Sorry mam, mijn reis naar een vreemd land is mislukt, ik kan niet meer ademen." In het berichtje schreef ze ook haar adres en dat ze uit Vietnam komt. De moeder ontdekte die berichtjes pas uren later.

Ook geen geld om lichaam op te halen

"Het gezin heeft zich in de schulden gestoken om de reis naar Engeland te kunnen betalen. Het idee was dat ze, eenmaal daar, werk zoekt en geld terugstuurt naar haar familie", zegt Kas.

"De provincie Ha Tinh in Vietnam waar de familie woont is een van de twee provincies van waaruit veel migranten de lange reis naar Europa proberen te maken. De economische vooruitgang die Vietnam nu doormaakt, komt niet bij deze mensen terecht."

De familie wil het lichaam van hun dochter graag naar Vietnam halen, maar daar hebben ze geen geld voor. Haar jongere broer deed een oproep op Facebook voor donaties. "Maar zoiets is eigenlijk gezichtsverlies voor de Vietnamezen", zegt Kas.

Deze mensen vertelden eerder deze week dat ze al dagen niets van hun kind, dat op weg was naar het VK, hadden gehoord:

Ouders in Vietnam na koelwagendrama: 'Ik wacht nog elke dag tot hij belt'

In dezelfde provincie, in een dorp een half uur rijden verderop, woont boer Nguyen Dinh Gia. Hij heeft acht kinderen. Zijn zesde zoon vertrok met precies dezelfde droom als Pham naar Engeland: geld verdienen voor zijn familie. Het boerengezin heeft het niet breed. Ze eten de rijst die ze zelf verbouwen en er blijft verder weinig over.

Zijn zoon Nguyen Dinh Luong (20) reisde twee jaar geleden vanuit het dorp naar Frankrijk. Hij reisde over land en deed er zo'n acht maanden over. Eenmaal in Frankrijk werkte zijn zoon in de bediening, maar hij verdiende daar niet genoeg mee om ook geld naar huis te kunnen sturen en dus wilde ook hij naar Engeland.

Kas: "In de woonkamer staat een foto van de zoon met witte bloemen ernaast en een pot wierook. Vader Nguyen Dinh Gia vertelt dat zijn zoon grote dromen had en ook de enige van het gezin was die de middelbare school had afgemaakt. Voor de andere kinderen kon hij dat niet betalen."

Dna afstaan

Nguyen Dinh Gia vertelt dat hij dna heeft afgestaan aan de politie. Dat was al afgelopen maandag, sindsdien heeft hij niets meer gehoord. Toch weet hij zeker dat zijn zoon bij de slachtoffers zit. Ook hij weet niet hoe hij het stoffelijk overschot naar Vietnam moet krijgen als zijn zoon straks officieel is geïdentificeerd. "Zelfs nu iemand dood is, moeten wij ons zorgen maken over geld", zegt hij.

Nog lang niet alle families van de 39 slachtoffers hebben zich gemeld. Slechts tien families zeggen vooralsnog dat ze geen contact meer kunnen krijgen met hun familielid en vrezen voor het ergste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl