Succesvolle lobby Van Rijsselberghe: olympisch windsurfen wordt spectaculairder
Er wordt in het windsurfen een nieuw type plank in gebruik genomen vanaf de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.
De traditionele RS:X-plank, die op vier Olympische Spelen is gebruikt, verdwijnt voor de zogeheten windfoil. Dat heeft de internationale zeilfederatie World Sailing besloten. De ledenvergadering moet zaterdag op Bermuda nog haar goedkeuring verlenen, maar dat lijkt een formaliteit.
Op de windfoilplank kan er 50 centimeter boven het water worden gesurft. De plank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, onder de plank. Met de RS:X-plank wordt er traditioneel op het water gevaren.
Van Rijsselberghe: 'Meer spektakel'
Windsurfen met de foilplank zorgt volgens tweevoudig olympisch RS:X-kampioen Van Rijsselberghe voor meer spektakel, iets waar de sport volgens hem dringend behoefte aan heeft.
"Wie kunnen we meer interesseren voor onze sport? De antwoorden zijn duidelijk. Selecteren van de juiste klasse. Denk aan de toekomst. Denk aan de kinderen", zei Van Rijsselberghe in mei.
Van Rijsselberghe en landgenoot Kiran Badloe, die in 2019 wereldkampioen en Europees kampioen in de RS:X-klasse werd, waren een van de aanjagers om de foilplank in het windsurfen te introduceren.
De Nederlanders wisten een groot deel van de windsurferwereld achter zich te scharen. "Eigenlijk is de RS:X over datum. Die mag de deur uit. Je gaat bij windfoilen muisstil en superhard over het water", beargumenteerde Badloe in mei de broodnodige vernieuwing in het windsurfen.
Het windsurfen is de eerste olympische zeilklasse waarin er boven het water gaat worden gevaren. Ook in de vierjaarlijkse America's Cup wordt er met een foilingsysteem gevaren.
Bekijk de onderstaande video uit mei waarin Van Rijsselberghe en Badloe duidelijk maakten waarom de windfoilplank moet worden geïntroduceerd: