NOS Sport

WK windsurfen: Badloe goud, Van Rijsselberghe zilver, De Geus brons

Badloe troeft Van Rijsselberghe af en barst van vertrouwen: 'Ik ga naar Tokio'

Windsurfer Kiran Badloe heeft op het Gardameer in Italië de wereldtitel veroverd in de RS:X-klasse. Hij bleef trainingspartner Dorian van Rijsselberghe en de Fransman Pierre le Coq voor.

Badloe, die drie fleetraces won, had in de medalrace aan een vijfde plaats meer dan genoeg om na de Europese titel ook de wereldtitel te pakken. Met winst in de medalrace rukte tweevoudig olympisch en wereldkampioen Van Rijsselberghe nog op naar zilver.

Voor Badloe was het winnen van de wereldtitel een droom die uitkomt. "Van kinds af aan, als kleine windsurfer, wilde ik ooit de beste van de wereld worden. Vandaag is die droom uitgekomen."

Het WK was het tweede meetmoment op weg naar de Olympische Spelen in Tokio. Van Rijsselberghe won in 2018 in Aarhus voor Badloe, maar die heeft de stand nu weer in balans gebracht.

"Dit is de mooiste tweede plaats die ik ooit heb gewonnen", zei Van Rijsselberghe. "We zijn de top van de wereld, wat willen we nog meer? Dit hebben we ook beiden nodig om vol voor Tokio te gaan. Het is zo spannend en zo mooi."

Badloe barst na zijn titel van het zelfvertrouwen: "Ik denk dat ik ga, maar dat weten we pas zeker in februari. Als de een niet gaat, dan gaat de ander en uiteindelijk maakt Nederland een hele grote kans op goud."

Brons voor De Geus

Bij de vrouwen moest Lilian de Geus zich tevreden stellen met brons. Titelhoudster De Geus ging de hele week aan de leiding, maar miste vrijdag bij lichte omstandigheden een windveld en verloor de koppositie aan de Chinese Lu Yunxiu.

Lu had zaterdag in de medalrace aan de vijfde plek genoeg voor haar eerste wereldtitel, na haar brons bij de WK's in Enoshima en in Aarhus.

De Geus kwam op de slotdag niet verder dan de zesde plaats, waardoor ze het zilver aan de Israëlische Katy Spychakov (derde in de medalrace) moest laten.

"Ik ben blij met de medaille en ik heb een paar hele mooie races gehad", zei De Geus na afloop van de medalrace. Toch baalde ze ervan dat ze zich vrijdag had laten verrassen door de omstandigheden. "Daar heb ik wel wakker van gelegen."

"We hebben dan misschien toch te weinig tijd hier doorgebracht om de wereldtitel te pakken, maar we hebben ervoor gekozen om veel in Japan te zitten voor het grote doel: goud pakken in Tokio."

Gemengde gevoelens bij onttroonde De Geus na WK: 'Tokio is het grote doel'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl