NOS Voetbal

Ten Hag na heet avondje Zwolle: 'Goede test in hoofd koel houden'

Ten Hag: 'Wedstrijd niet met twee, maar met meerdere gezichten'

Op het tandvlees trok Ajax vrijdagavond de drie punten tegen PEC Zwolle over de streep. De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam binnen twintig minuten op een riante 3-0 voorsprong, maar gaf die nog bijna weg en zag Donny van de Beek, Lisandro Martínez en Edson Álvarez naar de kant gaan.

Ten Hag had vanaf de bank een wedstrijd met "niet twee, maar meerdere gezichten" gezien, zo verklaarde hij na afloop. "Ik zag eerst een fantastisch Ajax, maar daarna werd Martínez uit de wedstrijd geschopt en veranderde de wedstrijd. Toen Álvarez ook niet meer verder kon en het lang duurde voordat Ryan Gravenberch erin kwam werd alles weer anders", aldus de Ajax-trainer.

'Hielden hoofd koel'

PEC Zwolle vocht zich namelijk terug in de wedstrijd naar 3-2 en dat kwam volgens Quincy Promes omdat Ajax meeging in het spel van de Zwollenaren. "Het mag niet gebeuren dat ze zo terugkomen. We hadden in de eerste helft de controle en we moeten als Ajax zijnde negentig minuten domineren", zei de maker van de eerste twee Amsterdamse doelpunten.

Donny van de Beek sloot zich bij zijn teamgenoot aan: "Wij zakten weg en maakten het onszelf onnodig moeilijk."

Bekijk hier de reacties van Promes en Van de Beek:

"Al met al was vanavond een goede test voor de ploeg", aldus Ten Hag die met Ajax dinsdag weer moet aantreden in de Champions League tegen Chelsea. "Het team heeft het hoofd koel gehouden."

Hij maakte zich geen zorgen dat PEC nog op 3-3 zou komen, na de tweede Zwolse treffer die de spanning weer terugbracht in de wedstrijd. "Ik vond niet dat we veel kansen weggaven. Alleen toen we met tien man stonden, scoorden ze de aansluitingstreffer. Toen het weer elf tegen elf was, zag ik de gelijkmaker niet meer komen."

Zwolle-trainer John Stegeman was het niet helemaal eens met zijn collega. Volgens hem had zijn ploeg, ook nadat Ajax weer elf man in het veld kwam te staan, zeker nog wel kansen op de 3-3. "We hebben Ajax gespaard", vond Stegeman.

'Komende weken punten pakken'

Hij hield al met al een dubbel gevoel over aan het duel in eigen huis dat zo dramatisch begon, maar toch kantelde in de tweede helft. "In de eerste helft bleven we toekijken hoe Ajax speelde. In de tweede helft hebben we het hen moeilijk gemaakt."

Bekijk hier de reactie van John Stegeman:

Stegeman: 'Waren dicht bij een 3-3'

De trainer nam ook zijn doelman Xavier Mous, die er bij alle tegentreffers niet lekker uitzag, in bescherming. "We winnen en verliezen met elkaar", aldus Stegeman die ook alweer vooruitkeek op de volgende duels.

"De uitdaging is nu om negentig minuten bij de les te zijn. Dan ben ik er zeker van dat we de komende weken punten gaan pakken."

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle-Ajax:

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl