Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Ajax Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het leek een walk-over te worden voor Ajax, maar uiteindelijk mocht de koploper van de eredivisie zich in de handen wrijven met de drie punten na de moeizame zege met 4-2 bij PEC Zwolle.

De Amsterdammers scoorden in de eerste twintig minuten drie keer, dachten op weg naar het Champions League-duel met Chelsea (dinsdag) een rustig avondje te hebben, maar raakten in het vervolg van het duel het spoor bijster.

De statistieken beloofden op voorhand weinig goeds voor PEC. Van de laatste vijf competitieduels werden er vier verloren en de laatste overwinning in de eredivisie op Ajax dateerde al van 31 jaar geleden (1988).

Dramatische start

Vervolgens was de start van de ploeg van John Stegeman zo dramatisch dat een goed resultaat er eigenlijk ook nooit inzat. PEC Zwolle verdedigde in de eerste twintig minuten zo slecht, dat Ajax zonder zich bovenmatig in te spannen naar 3-0 uitliep.

Bij alle treffers zag PEC-doelman Xavier Mous er niet lekker uit. Quincy Promes ontpopte zich voorin de Ajax-aanval als killer. Hij maakte de 1-0 (intikker) en de 2-0 (kopbal via de grond); zijn zevende en achtste competitietreffer al dit seizoen.

David Neres strafte vervolgens zwak ingrijpen van Mous af en het stond na twintig minuten al 3-0. De Braziliaan stond randje buitenspel, maar scheidsrechter Bjorn Kuipers keurde de goal na overleg goed. PEC Zwolle leek rijp voor de sloop, maar bleef daarna wonder boven wonder zonder schade.

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van trainers Erik ten Hag en John Stegeman en Ajacieden Quincy Promes en Donny van de Beek:

Ajax werd gaandeweg slordiger en slordiger. Trainer Erik ten Hag haalde na een klein halfuur de Argentijn Lisandro Martinez uit voorzorg naar de kant. Hij was hard geraakt door Gustavo Hamer en met het oog op Chelsea nam de Ajax-trainer geen risico.

Martinez' vervanger Edson Álvarez hielp PEC Zwolle weer een beetje in de wedstrijd. Hij speelde verkeerd terug en bood Hamer een geweldige kans. Joël Veltman liet de Zwolle-speler doorlopen en André Onana was vervolgens kansloos: 1-3.

Ineens ging Zwolle beter spelen en Ajax raakte het spoor bijster. De ploeg gaf kansen weg, maar het bleef 1-3 tot de rust. Ajax combineerde na de rust in eerste instantie weer verder, was echter niet scherp in de afronding en zag PEC opnieuw opkrabbelen. Onana moest redding brengen op een pegel van Mustafa Saymak.

Buitenspel

PEC voelde dat er meer mogelijk was. Nadat Álvarez de strijd moest staken en Ajax lang nodig had om een invaller in te brengen, was de spanning helemaal terug. Invaller Dennis Johnsen, gehuurd van Ajax, liet Saymak de 2-3 binnen koppen. Saymak maakte daarna ook de 3-3, maar Vito van Crooy stond buitenspel bij de voorzet.

Ajax verloor vervolgens ook Donny van de Beek met een blessure, maar sleepte de drie punten op het tandvlees over de streep. Hakim Ziyech stelde met een prachtige actie Neres in staat zijn tweede doelpunt te maken (2-4) en de zege veilig te stellen.

De Amsterdammers brachten zodoende met de tiende competitiezege van het seizoen het verschil met naaste achtervolgers AZ en PSV op negen punten. Die ploegen komen pas zaterdagavond in actie.

PEC-doelman Xavier Mous grabbelt bij de derde Ajax-treffer van David Neres ProShots
Statsistieken

STER reclame