Dest over keuze voor VS: 'Mijn gevoel zei dat ik daar moest blijven'

Dat de keuze niet makkelijk was, moge duidelijk zijn. Na lang wikken en wegen en veel gesprekken met trainers maakte Ajax-verdediger Sergiño Dest begin deze week bekend dat hij voor het Amerikaanse nationale team gaat spelen en niet voor Oranje.

Dest is de zoon van een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader. De vleugelverdediger doorliep al diverse jeugdelftallen van de VS, voordat hij in september voor de A-ploeg debuteerde. Omdat hij enkel in vriendschappelijke interlands actief was, kwam hij ook nog in aanmerking voor Oranje.

"Ik heb gewoon al die jaren in de jeugd daar gespeeld. De mensen daar gaven me altijd een goed gevoel", zegt Dest tegen de NOS.

Je houdt hem een spiegel voor en hij moet de keuze maken.

Erik ten Hag

Dat bondscoach Ronald Koeman in hem een toekomstig rechtsback van het Nederlands elftal zag, beschouwt hij als een groot compliment. Maar ondanks alle lovende woorden en fraaie perspectieven - voor wat ze waard zijn in het voetbal - volgde hij zijn intuïtie.

De bondscoach van Oranje valt volgens Dest niets te verwijten, mochten mensen zich toch afvragen of Koeman zijn werk wel goed heeft gedaan. "Nee, de beslissing ligt volledig bij mij. Het is mijn schuld dan."

'Sparren over voor- en nadelen'

Ook met Ajax-trainer Erik ten Hag voerde Dest gesprekken over de keuze tussen Nederland en de Verenigde Staten. "Ik heb hem uit de wind gehouden en hem gecoacht. Het was vooral sparren over de voor- en nadelen", aldus de Ajax-trainer.

"Ik ga mijn voorkeur niet zeggen en die heb ik hem ook niet verteld. Je houdt hem een spiegel voor en hij moet de keuze maken."

Oktober 2019: Ten Hag coacht Dest in het Champions League-duel met Valencia ProShots

Dest is sinds dit seizoen de vaste rechtsback van Ajax, hij speelt op de plek die vorig jaar door Noussair Mazraoui werd bezet. Ook hij stond voor de keuze tussen het Nederlands elftal en een ander land, in zijn geval Marokko.

"Hij heeft een moeilijke start van het seizoen gehad met een blessure, een terugval en een rode kaart. Hij is ook laat aan het seizoen begonnen, het is duidelijk dat hij nog niet op het niveau zit waar hij vorig jaar op zat".

Februari 2019: Noussair Mazraoui in duel met Vinicius Junior in de wedstrijd tegen Real Madrid EPA

Toch gelooft Ten Hag nog altijd in de potentie van de rechtsback, "Een fitte Mazraoui is heel waardevol voor Ajax. Hij is nu fit en moet nu gaan strijden voor zijn plek. Vorig jaar heeft hij een fantastisch seizoen gehad, toen kon je duidelijk zijn waarde zien."

STER reclame