Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio AFP

Het Internationale Olympische Comité (IOC) heeft zijn zin. De olympische marathon van komend jaar wordt verplaatst van het snikhete Tokio naar het wat koelere Sapporo. Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio, ging met tegenzin akkoord.

"Ik denk dat we vooruit moeten", zei Koike tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het IOC en de nationale regering. "Ik ben het er niet mee eens, maar het besluit kan niet worden vermeden."

Het IOC bracht afgelopen maand naar buiten van plan te zijn de marathon te verplaatsen. De gouverneur hoorde dat pas enkele uren voordat het openbaar werd gemaakt (in Sapporo waren ze toen al op de hoogte ) en is daar nog steeds ontstemd over.

Gemiddeld 31 graden

De benauwende hitte in augustus in Tokio - gemiddeld 31 graden en hoge luchtvochtigheid - was voor het IOC de reden de organisatie ruim twee weken geleden te vragen de marathon en het snelwandelen te verplaatsen naar Sapporo.

Oud-atleet Kamiel Maase spraken we gisteren over de plannen om de marathon naar Sapporo te verplaatsen.

Oud-atleet Maase: 'Men weet al van de Spelen in 1964 van de hitte in Tokio'

In Sapporo, waar in 1972 de Winterspelen werden afgewerkt, is het in de zomer gemiddeld 5 tot 6 graden koeler dan in de 800 kilometer zuidelijker gelegen hoofdstad van Japan. De Japanse organisatie vroeg eerst bedenktijd, maar gaat nu dus alsnog akkoord.

282 miljoen euro aan kosten

De onvrede bij Tokio en gouverneur Koike zit 'm ook in het feit dat de stad al een klein fortuin heeft uitgegeven aan voorzorgsmaatregelen om de hitte te bestrijden. Een speciaal ontworpen wegbedekking bijvoorbeeld, waardoor de weg ten minste zes graden koeler wordt. Bijna honderd kilometer zou ervan gebruikt worden.

Daarnaast zorgt de verplaatsing voor een berg logistieke problemen voor pers, publiek en atleten. Al met al kost het verliezen van de marathon Tokio zo'n 282 miljoen euro.

'Deze zomer kwamen 200 mensen in Tokio om het leven door de hitte'

STER reclame