'Wat dénk je nou als je gaat rijden met veel alcohol op?'
"Eerst wisten we niet wat er was gebeurd, dus we wilden nog niemand de schuld geven. We vonden het ook erg voor de automobilist. Maar toen vertelde de politie ons dat de bestuurder veel te hard had gereden, dat hij had gedronken en was doorgereden. Ja, dan verandert heel je gedachte erover."
Lucia Dessi verloor haar zusje en zwager. In oktober vorig jaar werden ze in Goes doodgereden door een automobilist die meer dan drie keer zo veel alcohol had gedronken als is toegestaan. Het aantal dodelijke slachtoffers door alcohol in het verkeer is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld, blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie.
Doorrijder
Lucia's 33-jarige zusje Alice en haar 30-jarige vriend Miki reden in de vroege ochtend van zondag 28 oktober 2018 op één herenfiets naar huis. Ze kwamen terug van een feestje, waarbij ook werd gevierd dat Alice en Miki, die uit Macedonië kwam, in Nederland zouden settelen.
"Volgens een getuige klonk er vanuit het niets een klap toen ze wilden oversteken", vertelt Lucia. "Hij zag allerlei dingen door de lucht vliegen. Alice en Miki waren op slag dood. De automobilist die ze heeft doodgereden, ging er meteen vandoor. Hij is uiteindelijk 500 meter verderop opgepakt."
Toen Lucia het nieuws hoorde, kwam ze in een soort hel terecht. "Ik geloof dat ik wel een half uur boven de pot heb gehangen." In deze video doet ze haar verhaal:
Dat de bestuurder van de auto maar liefst drie keer te veel had gedronken, kan Lucia moeilijk verkroppen. "Alcohol in het verkeer, ik snap dat gewoon niet. Je leest er ieder weekend wel over. Maar wat dénk je nou eigenlijk als je gaat rijden met zo veel drank op?"
De inmiddels 20-jarige automobilist die het dodelijke ongeluk veroorzaakte, moet daarvoor drie jaar en vier maanden de cel in. "Niet bijzonder veel", vindt Lucia. "De bestuurder heeft in de rechtszaal wel excuses gemaakt, maar hij keek ons niet aan. Het leek meer een soort 'moeten', ik heb niet het gevoel dat die excuses recht uit z'n hart kwamen."
Groen licht
Afgelopen maandag plaatsten Lucia en haar familie een ghost bike op de plek waar hun zusje en zwager precies een jaar geleden om het leven kwamen. "Het is een akelige plek, maar we vinden het wel belangrijk dat het herinnerd wordt", vertelt Lucia.
Ze fietst bijna dagelijks langs de plek, op weg naar haar werk. "Zeker aan het begin was dat natuurlijk heel lastig. Ik zag de markeringen, de totaal verwoeste lantaarnpaal. Ik hoop altijd dat het stoplicht al op groen staat. Dan kan ik snel doorfietsen, zonder naar de plek te kijken."
Volgens Lucia moet er meer gebeuren om rijden onder invloed tegen te gaan. "Als je jezelf doodrijdt, is dat jammer voor je familie, maar andere mensen... We moeten beschermd worden tegen zulke mensen in de maatschappij. Dat gebeurt niet genoeg, vind ik."