NOS Nieuws

Groot tekort aan pleegouders: 'Je kunt meer doen dan je denkt'

Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig. Met die boodschap komt Pleegzorg Nederland. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af en daardoor lukt het volgens de organisatie steeds minder goed om een ideale match te vinden voor kinderen die niet meer bij hun eigen ouders kunnen wonen.

Op dit moment wachten zo'n 700 kinderen op een pleeggezin. Om die allemaal goed te kunnen plaatsen, zijn er volgens Pleegzorg Nederland jaarlijks 3500 nieuwe pleeggezinnen nodig. Eind vorig jaar waren er 2566 nieuwe pleegouders, dat zijn er dus zo'n duizend te weinig.

De familie Salomonson is pleeggezin voor een vriendinnetje van hun dochter:

Dringend tekort aan pleegouders

Het probleem is niet nieuw. Al jaren is er een tekort aan pleegouders en dat tekort neemt alleen maar toe. "Dat heeft meerdere redenen", zegt Esther Overweter van Pleegzorg Nederland. "Eén daarvan is dat pleegouders stoppen met pleegzorg zodra de kinderen uitvliegen en de andere reden is dat er gewoon meer pleegkinderen zijn." Het gevolg is dat sommige kinderen soms maanden moeten wachten tot ze ergens terecht kunnen.

Ook de beeldvorming speelt volgens Overweter een belangrijke rol bij het tekort. "Veel mensen denken bij een pleeggezin aan een klassiek gezinsbeeld: vader, moeder en kinderen. Maar dat is helemaal niet het geval. Iedereen die een hart voor kinderen heeft, kan pleegouder worden. Van alleenstaande vrouw, tot een homo-echtpaar, de buurvrouw om de hoek, maar ook opa of oma."

Parttime pleegzorg

Om dat beeld te veranderen is Pleegzorg Nederland deze week een campagne begonnen. "Veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd", zegt Overweter.

Pleegzorg Nederland hoopt vooral dat kinderen zo veel mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen opgroeien, zoals bij de grootouders. Op dit moment woont 1 op de 6 pleegkinderen bij opa of oma. "Vanuit het kind gezien zou dat best wat meer mogen, maar we weten natuurlijk ook dat dat niet altijd mogelijk is", zegt Overweter. "Maar als een kind naar een pleeggezin gaat, zorgen we er in ieder geval voor dat er wel een vorm van contact blijft met de familie en de ouders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl