Thunberg weigert milieuprijs én 50.000 euro van Noord-Europese landen
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft een milieuprijs van vooral Scandinavische landen afgewezen. Aan die prijs is een bedrag van bijna 50.000 euro verbonden. "Het klimaat heeft niet meer prijzen nodig, maar politici en machthebbers die luisteren naar wat de beste beschikbare wetenschappelijke kennis zegt", zei ze in een verklaring op Instagram.
De verklaring werd bij de prijsuitreiking door twee andere activisten voorgelezen. Thunberg zegt vereerd te zijn met de de prijs. Ze wil hem pas accepteren als de landen van de Noordse Raad maatregelen nemen die nodig zijn om de opwarming van de aarde tot twee graden te beperken, en als het kan tot anderhalve graad, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken.
De Noordse Raad is een samenwerkingsverband van de parlementen van bijna uitsluitend Scandinavische landen. Thunberg vindt dat deze landen zelf te weinig doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
"De Noordse landen hebben een zeer goede reputatie als het om klimaat- en milieu-kwesties gaat", schrijft ze. "Maar als je kijkt naar de uitstoot en ecologische voetafdruk per hoofd van de bevolking is het een heel ander verhaal. In Zweden leven we volgens het Wereldnatuurfonds en het Global Footprint Network alsof we vier planeten tot onze beschikking hebben en dat geldt grofweg voor de hele Noordse regio."
De raad wilde Thunberg eren, omdat zij wereldwijd miljoenen mensen inspireert de straat op te gaan om maatregelen te eisen die de opwarming van de aarde tegengaan.
Genomineerd voor Nobelprijs
Het is niet de eerste prijs die Thunberg afwijst. Vorig jaar weigerde ze een klimaatprijs van een Zweeds energiebedrijf, omdat finalisten naar Stockholm moesten vliegen voor de uitreikingsceremonie.
Thunberg was genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, maar die ging vorige maand naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed. Wedkantoren hadden voorspeld dat zij de meeste kans maakte.