Premier Bodo Ramelow van Thüringen
NOS NieuwsAangepast

Die Linke grootste in Thüringen, AfD wordt twee keer zo groot

Bij de parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen is Die Linke de grootste geworden. Het is voor het eerst dat de socialistische partij de grootste is geworden in een deelstaat. De partij leverde wel al de huidige deelstaatpremier in Thüringen, Bodo Ramelow.

Volgens de definitieve resultaten heeft Die Linke 31 procent van de stemmen gekregen. De rechts-populistische AfD kreeg met 23 procent ongeveer twee keer zoveel stemmen als de vorige keer (10,6 procent in 2014).

De uitslag is een tegenvaller voor de bondskanselier Angela Merkel. De partijen in haar regering hebben het in Thüringen erg slecht gedaan. De CDU kwam met 22 procent op de derde plaats terecht (vorige keer 33 procent) en de SPD kwam voor het eerst onder de 10 procent.

Volgens NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek is de winst van Die Linke voor een groot deel te danken aan de populariteit van Ramelow, die zich niet per se als socialist presenteert.

Ook de winst van de AfD is opvallend. De partij wordt in Thüringen geleid door Björn Höcke, die de meest rechtse vleugel van de AfD vertegenwoordigt en in de gaten wordt gehouden door de Duitse inlichtingendienst.

Premier Ramelow zegt in een reactie dat hij tevreden is over de winst van zijn partij. Hij moet wel op zoek naar nieuwe regeringspartners: de coalitie van Die Linke, de SPD en Die Grünen is de meerderheid kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl