Reuters

Een vreedzaam protest waaraan honderdduizenden Catalanen vandaag meeliepen, is uitgemond in een clash tussen de politie en betogers. Ze demonstreerden tegen de veroordeling van hun separatistische leiders, die deze maand negen tot dertien jaar gevangenisstraf opgelegd kregen voor opruiing na het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Bij het hoofdbureau van de politie in Barcelona begonnen honderden gemaskerde actievoerders vanavond flessen en stenen naar de politie te gooien. Dat deden ze nadat agenten met politiewagens door de menigte hadden geprobeerd te komen, meldt de Spaanse krant El País.

Volgens de politie in Barcelona liepen 350.000 mensen mee tijdens de betoging door het centrum van de stad. Veel demonstranten zwaaiden met de vlag van Catalonië.

Reuters

Eerder op de dag drong een overgrote meerderheid van de bijna duizend burgemeesters van Catalonië er bij de autoriteiten in Madrid op aan om de regio het recht te geven zijn eigen toekomst te bepalen.

De protestactie werd georganiseerd door de onafhankelijkheidsbewegingen Assemblea Nacional Catalana en Omnium Cultural. Ze hoopten dat de mars van vandaag de grootste zou worden sinds de veroordeling van hun leiders. Het aantal demonstranten lag uiteindelijk lager dan bij een eerdere protestactie, vorige week vrijdag. Toen kwamen volgens de politie een half miljoen mensen bijeen.

De demonstratie van vandaag volgde na twee weken van soms grimmige protesten in de stad tegen de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof. Die leidde in eerste instantie tot vreedzame protesten in Barcelona en omliggende gemeenten. Later raakten actievoerders slaags met de politie.

Dat ging er deze maand heftig aan toe:

Hevige confrontaties betogers en politie in Barcelona

STER reclame