De blokkade bij het provinciehuis in Den Bosch
NOS NieuwsAangepast

Boeren blokkeren provinciehuis Den Bosch, ook actie bij FrieslandCampina

Bij het provinciehuis in Den Bosch hangt nog steeds een gespannen sfeer. Veel boeren zijn vertrokken, maar de blokkade is nog niet opgeheven. Binnen wordt vergaderd over de stikstofregels.

Met hun trekkers en andere voertuigen blokkeren boeren van Farmers Defence Force (FDF) sinds het eind van de middag de in- en uitgangen van het gebouw. De ME en politie houden de boeren op afstand. De meer gematigde belangenorganisatie ZLTO heeft de blokkade veroordeeld.

"Ik zie ondertussen dat er meer tractoren en meer politie is gekomen", zei NOS-verslaggever Theo Verbruggen. "Politie met schilden. Dat wijst mogelijk op een ontruiming. Zoals het er nu uitziet, gaat de blokkade nog wel even door."

Verslaggever Theo Verbruggen staat in het provinciehuis:

Theo Verbruggen: 'Binnen milieurevolutie, buiten verzet'

De commissaris van de koning Wim van de Donk wil dat de blokkade wordt opgeheven. Hij houdt er rekening mee dat de Statenzaal ontruimd moet worden, als de dreiging van de boeren toeneemt.

Van de Donk heeft met iemand van FDF gesproken. Daar kwam uit dat de vergadering in het provinciehuis doorgaat en dat de boeren ook door gaan met de demonstratie. De provincie kan niet inschatten hoelang de vergadering nog gaat duren. FDF zegt door te gaan met de blokkade tot de vergadering is afgelopen.

Politieagenten staan klaar in het provinciehuis in Den Bosch

Duizenden boeren kwamen vanochtend naar Den Bosch. De demonstratie was georganiseerd door boerenorganisatie ZLTO. De sfeer was de hele dag rustig, op kleine incidenten tussen boeren en tegendemonstranten na.

Om 13.30 uur begon het debat in het provinciehuis. Dat wordt op schermen door de boeren gevolgd. Aan het eind van de middag sloeg de stemming opeens om en werd het grimmig.

Ook in Amersfoort werd vandaag actiegevoerd door boze boeren. Die hadden zich met enkele tientallen trekkers verzameld bij het hoofdkantoor van FrieslandCampina. Ze blokkeerden de in- en uitgangen en eisten een gesprek met de leiding.

Aanleiding was een brief die verschillende zuivelorganisaties aan het ministerie van Landbouw wilden sturen. De organisaties wilden meedenken over oplossingen voor de stikstofcrisis en hadden daarvoor een werkgroep opgericht, de Task Force Ammoniak. De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) was daar boos over omdat een van de plannen die in de brief van de zuivelorganisaties zou staan volgens de boeren desastreus zou zijn.

Na een gesprek tussen de boeren en de leiding van FrieslandCampina kwam brancheorganisatie NZO met het bericht dat de taskforce is opgeheven. Daarna zijn de boeren weer naar huis gegaan. Ze zeggen tegen RTV Utrecht dat het gewenste resultaat is bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl