Het AZC in Ter Apel ANP

De politie heeft dinsdag in het asielzoekerscentrum in Ter Apel een Syriër aangehouden. De man van 29 wordt ervan verdacht dat hij in 2015 in Syrië gesneuvelde strijders ernstig heeft vernederd. Daar staat maximaal levenslang op.

De man zou de persoonlijke waardigheid van de gedode personen hebben aangerand door zijn voet op een stoffelijk overschot te zetten en naar een ander lijk te schoppen. Samen met andere gewapende mannen behandelde hij de gedode strijders als trofeeën en bespuugden zij hun stoffelijke overschotten.

Ook zou de verdachte, gewapend met een machinegeweer, op video hebben laten vastleggen hoe hij zingend de dood van de overledenen viert en naar hen verwijst als honden. Deze video is vervolgens op YouTube gezet.

Machtige jihadistische beweging

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de vernederingen zich vermoedelijk voorgedaan rond gevechten in de stad Hama in april 2015. De aangehouden man zou destijds een commandant zijn geweest van Ahrar al-Sham.

De rechtbank in Rotterdam bestempelde die beweging in maart als terroristisch in een zaak tegen twee Syriëgangers. Het ministerie van Buitenlandse Zaken typeerde Ahrar al-Sham juist als gematigd. Ahrar al-Sham was lange tijd een van de machtigste jihadistische bewegingen.

De Nederlandse regering steunde in de afgelopen jaren ook verschillende strijdgroepen in Syrië die militair samenwerkten en nauwe banden onderhielden met Ahrar al-Sham, schreef Nieuwsuur in maart.

Gesignaleerd door Duitsland

De verdachte meldde zich begin oktober in Ter Apel. Hij stond internationaal gesignaleerd door de Duitse justitie. De man verbleef eind 2015 korte tijd als asielzoeker in Duitsland, maar zou vanwege familieomstandigheden zijn teruggekeerd naar Syrië.

Aanranding van de persoonlijke waardigheid, in het bijzonder vernederende of onterende behandeling van mensen die buiten gevecht zijn gesteld is strafbaar volgens de Wet internationale misdrijven. Op deze schending van de Verdragen van Genève staat maximaal een levenslange gevangenisstraf.

STER reclame