NOS Voetbal

Oranjes parels Hoever, Maatsen en Ünüvar jagen in Brazilië op wereldtitel

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

Unieke, talentvolle Oranje-generatie jaagt in Brazilië op wereldtitel

Ki-Jana Hoever, Naci Ünüvar, Ian Maatsen, Mohamed Taabouni, Naoufal Bannis, Kenneth Taylor en zo zijn er nog wel een paar namen te noemen. Zeggen die je iets?

Wellicht heb je van sommigen al gehoord, omdat ze bij Liverpool (Hoever), Chelsea (Maatsen), Feyenoord (Bannis) of Ajax (Ünüvar en Taylor) werken aan een veelbelovende carrière. Hoe dan ook: de kans is groot dat je ze in de komende weken zult leren kennen.

Want deze sterren van de Nederlandse toekomst zijn de komende maand actief op het WK onder 17 jaar in Brazilië.

Dat Oranje kans maakt op de wereldtitel staat wel vast. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen werd in mei nog Europees kampioen, bulkt van het talent en is erop gebrand nu zijn klasse te tonen op het wereldtoneel. "We hebben een goede lichting, dat hebben we tijdens het EK laten zien", vertelt Ünüvar. "Als we scherp zijn, maken we een grote kans om ver te komen."

Hit op social media

Ünüvar is het pareltje van de jeugdopleiding van Ajax, waar hij wekelijks zijn klasse laat zien. Zijn handelsmerk, een steekpass met buitenkant rechts, is niet te missen op social media.

NOS
Naci Ünüvar, groot talent van Oranje

"Dat zie ik elke minuut voorbijkomen op Instagram, ik word helemaal gek", grapt Hoever, de 17-jarige verdediger van Champions League-winnaar Liverpool. "Ik wil Messi zien, krijg ik hem (Ünüvar, red.) de hele dag te zien."

Andersom gaat het net zo. Een maand geleden kreeg Hoever van Liverpool-manager Jürgen Klopp, die hem in januari al liet debuteren in het eerste, de kans in het League Cup-duel met Milton Keynes Dons. En net als zijn grote voorbeeld en mentor, Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk, maakte hij zijn eerste goal voor Liverpool met het hoofd.

"Die knikte hij goed binnen", prijst Ünüvar op zijn beurt zijn teamgenoot. "Over momenten gesproken die veel op social media voorbijkomen. Die goal heb ik écht vaak gezien."

Getty
25 september 2019: Ki-Jana Hoever (l) viert zijn eerste goal voor Liverpool

Hoever, Maatsen, Ünüvar. Als drie vrienden met een mooie toekomst voor zich staan ze ons te woord. Ze hebben zelf ook wel door dat deze generatie bulkt van talent.

"We hebben heel veel getalenteerde spelers in onze groep, echt een goede lichting", vindt Hoever, die bij Oranje voornamelijk als rechtsachter speelt. "Het belooft veel goeds, denk ik."

'Trainer, ik hou van u'

Bondscoach Van der Veen, die ook tijdens het gewonnen EK in Ierland aan het roer stond, beseft hoe bijzonder zijn team is. "Het is een groep die heel veel plezier heeft op de trainingen, lacht met elkaar. Maar ook kwaliteit levert", zegt hij. "Het mooie aan deze groep is, dat je als coach echt staat te genieten als ze aan het voetballen zijn."

Bekijk in de video hieronder een samenvatting van de gewonnen EK-finale in mei van dit jaar:

Mei 2019: Oranje onder 17 pakt weer Europese titel

Ook buiten het veld vormt het team een hechte groep. Een bijzonder voorbeeld daarvan zag Van der Veen in de EK-finale tegen Italië (4-2 winst). "Ik wisselde Mohamed Taabouni in de 85ste minuut. En toen zei hij: 'Trainer, ik hou van u.' Dat zijn dingen, die neem je je hele leven mee", vertelt de bondscoach met een lach van oor tot oor.

Raptalenten

Tussen de spelers onderling is de band minstens zo goed. Een geliefde activiteit in de vrije uurtjes is rappen. Vooral Hoever en Jayden Braaf, als aanvaller actief in de jeugd van Manchester City, laten hun muzikale talenten veelvuldig horen.

"We schrijven geen teksten, we freestylen gewoon", zegt Hoever, die zijn rapkunsten liever niet op camera vertoont. Maatsen: "Als ze nieuwe muziek hebben, laten ze ons dat horen. Dat is heel leuk."

Ünüvar: "Voor iedere wedstrijd luister ik een track van hen en meestal komt het dan ook wel goed. Dat is een ritueel geworden."

Jagen op de wereldtitel

Die goede sfeer, mede ontstaan door het gewonnen EK, moet samen met het vele talent leiden tot het grootste succes van het Nederlands elftal op een WK onder 17. Eén keer werd brons veroverd, in 2005 in Peru.

Maar als het aan de huidige generatie én hun coach ligt, wordt die prestatie verbeterd. Van der Veen: "Wij gaan met maar één doel naar Brazilië: wereldkampioen worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl