De haven van Zeebrugge
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Zeebrugge: 'Slachtoffers al vóór de haven in koelwagen beland'

De 39 slachtoffers die dood zijn aangetroffen in een koelwagen die via Zeebrugge naar Engeland is verscheept, zijn hoogstwaarschijnlijk al voor die Belgische haven ingestapt. Dat stelt de burgemeester van Zeebrugge en voorzitter van de haven, Dirk De Fauw, in een interview met de NOS.

De Fauw houdt nog een slag om de arm zolang het internationale politieonderzoek loopt, maar noemt het zeer onwaarschijnlijk dat de slachtoffers bij de "extreem goed bewaakte terminal" de wagen in zijn geklommen. De trailer was verzegeld en de papieren waren in orde. Dat is volgens de burgemeester het bewijs dat de koelwagen na het laadmoment bij vertrek niet meer is geopend.

"Een trailer met een zeil kan je onmogelijk beklimmen zonder deze te beschadigen", zegt De Fauw. Volgens hem had zo'n beschadiging opgemerkt moeten worden bij de visuele controle die op iedere vrachtwagen hoort te worden uitgevoerd.

De dood tegemoet

De slachtoffers zijn van Chinese afkomst. Ze werden gisteren in het Engelse Grays dood aangetroffen in een koelwagen, die werd vervoerd door een Noord-Ierse chauffeur. Hij wordt verdacht van moord. De politie maakte vanmiddag bekend dat hij nog 24 uur langer wordt vastgehouden.

Het is nog onduidelijk of de uit Noord-Ierland afkomstige Mo Robinson wist dat er mensen in zijn trailer zaten. Hij werd gisteren op een industrieterrein aangehouden:

39 lichamen gevonden in vrachtwagen Engeland

Een mogelijke doodsoorzaak is dat de slachtoffers zijn doodgevroren. "Het bewijst nog maar eens hoe driest mensenhandelaren te werk gaan", zegt De Fauw. "De trailer is hermetisch afgesloten. Er mag geen warmte binnenkomen, zodat de producten op dezelfde temperatuur blijven. Als je met 39 personen in zo'n box terechtkomt, ga je de dood tegemoet."

De Fauw vermoedt dus dat de slachtoffers al dood waren voordat ze bij de haven van Zeebrugge aankwamen. Anders waren ze volgens hem mogelijk opgemerkt door de warmtecamera. Die wordt steekproefsgewijs gebruikt; hij gaat niet langs alle 4000 dagelijks passerende vrieswagens en containers, dus dit is niet met zekerheid te zeggen.

Verhalen van hulpverleners dat migranten via de haven van Zeebrugge Het Kanaal zijn overgestoken, wijst De Fauw van de hand. Maar dat er helemaal niemand door de haven weet te glippen, durf hij niet uit te sluiten. "Perfectie is niet van deze wereld". Al wijst hij erop dat de "50 à 60" migranten die maandelijks worden opgepikt in Zeebrugge, vrijwel allemaal worden aangetroffen op het strand, in lege panden of bij inbraken van strandhuisjes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl