Michal Sadílek Pro Shots

De problematiek van de linksbackpositie bij PSV is weer springlevend. Sinds het vertrek van de onomstreden Angeliño naar Manchester City is het de meest instabiele positie in het elftal van trainer Mark van Bommel geworden.

De Spanjaard Toni Lato en de Fransman Olivier Boscagli werden afgelopen zomer als vervangers gepresenteerd, maar beiden voldoen (nog) niet in de ogen van Van Bommel.

Het is een middenvelder die op dit moment de vacature invult (ook donderdagavond waarschijnlijk weer in de Europa League), maar Michal Sadílek is op die positie verre van de dynamische loper die Angeliño afgelopen seizoen was.

Angeliño Pro Shots

Toegegeven, de pas 20-jarige Sadílek laat zich niet snel imponeren en schuwt de duels niet (eigenschappen naar het hart van Van Bommel), maar in dat laatste schuilt ook het onvermogen van de grillig spelende Tsjech.

Wilde overtreding na 106 seconden

Dat werd afgelopen zaterdag tijdens FC Utrecht-PSV (3-0) nog maar eens duidelijk. Sadílek maakte op een vreemd moment, na precies 106 seconden voetbal, een wilde overtreding op Sander van de Streek, nota bene op de helft van FC Utrecht. Arbiter Danny Makkelie hield de gele kaart op zak.

Sadílek ontsnapte daarmee aan zijn zevende gele kaart in vijftien officiële wedstrijden in dit seizoen.

Meeste officiële duels PSV-linksbacks - 2019/2020

Michal Sadílek 15 wedstrijden
Olivier Boscagli 10 wedstrijden
Toni Lato 1 wedstrijd

"Sadilek is de beste van de drie, maar het oogt niet logisch dat hij nu als linksback speelt", aldus NOS-commentator Arno Vermeulen.

"Dat zag je tegen FC Utrecht ook al. De manier waarop hij erin kleunt tegen Van de Streek is stom, maar dat zit in die jongen. En verder is het geen speler die vaak de achterlijn opzoekt om een voorzet te geven."

Kritiek op scouting

Vermeulen vindt het met name verbazingwekkend dat het scoutingsapparaat van PSV bij Lato en Boscagli uitkwam. "Ze hebben in Eindhoven een inschattingsfout gemaakt. Het zijn twee linksbacks die afgelopen seizoen bij hun clubs geen basisplaats hadden en weinig speelden. Dat zegt toch ook wat?"

Volgens hem had technisch manager John de Jong van PSV wel iets dichter bij huis kunnen kijken. "PSV heeft vorig seizoen geïnformeerd naar Owen Wijndal, maar die is nu aan het doorbreken bij AZ en dus ook weer wat duurder."

"Wijndal houdt Thomas Ouwejan nu op de bank, maar die had het nu zelfs beter gedaan bij PSV. Tim Handwerker, vorig jaar bij FC Groningen spelend, had ook niet misstaan."

Olivier Boscagli Pro Shots

De alternatieve invulling van de linksbackpositie bij PSV doet denken aan het seizoen 2017/2018 waarin toenmalig trainer Phillip Cocu op die plek steevast een beroep deed op de rechtsbenige Joshua Brenet, die daardoor niet altijd even goed uit de verf kwam. PSV greep in dat seizoen overigens wel de landstitel.

Geen hoofdpijndossier

De linksbackpositie is voor Van Bommel geen issue, en hij kan ook niet anders. Het is nu voor hem immers roeien met de riemen die je hebt. "Nee, het is zeker geen hoofdpijndossier. We hebben genoeg spelers die daar goed kunnen spelen", aldus de trainer.

Achterom kijken is overigens sowieso niet aan Van Bommel besteed, maar al zal hij ongetwijfeld nog weleens balen van het vertrek van Angeliño.

Met name als de PSV-coach de statistieken van kleine Spanjaard erop naslaat. Angeliño speelde dit huidige seizoen bij Manchester City welgeteld 104 minuten.

Van Bommel: 'Genoeg spelers die goed spelen op linksbackpositie'

STER reclame