Leger des Heils vreest voor meer daklozen door bezuinigingen gemeenten

Het Leger des Heils vreest dat het aantal daklozen in de toekomst verder gaat stijgen, schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een intern onderzoek blijkt dat gemeenten steeds minder uren en budget vrijmaken voor de hulporganisatie. Het Leger des Heils denkt dat meer mensen daardoor dakloos zullen raken.

Naast het opvangen van daklozen helpt het Leger des Heils ook mensen aan een huis die eerder dakloos zijn geweest of dakloos dreigen te raken. Verder begeleidt de organisatie mensen met het betalen van rekeningen, het vinden van dagbesteding en hulp bij verslavingen en psychische problemen.

Ben is dakloos geraakt; hij had de ambulante hulp van het Leger des Heils goed kunnen gebruiken:

Ben (50) was verslaafd aan speed: 'Hulp van Leger des Heils is stok achter de deur'

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal uren dat de hulporganisatie krijgt voor deze zorg is gehalveerd. Ook de tarieven voor deze zorg zijn gedaald. Dat gebeurt allemaal sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning in 2015, die gemeenten verantwoordelijk maakte voor die zorg. Het Leger des Heils heeft met de meeste gemeenten een contract.

Het Leger benadrukt de daklozenopvang niet te willen verruimen. "We willen de opvangcentra niet uitbreiden met meer slaapzalen en bedden. Daar worden de mensen niet beter van", vertelt directeur Cornel Vader. "Het is veel beter om hen zelfstandig op hun eigen plek te houden.

Volgens Vader zijn er grote verschillen in de zorg tussen de gemeenten. "Maar over het hele land is het beeld dat de zorg korter, minder intensief en goedkoper moet."

Verstrikt raken in problemen

Als ambulant woonbegeleidster merkt Christa Overeem deze gevolgen. Mensen komen volgens haar vaker terug, ook als het zorgtraject al is afgelopen. "Zij zijn de grip op hun leven toch weer kwijtgeraakt omdat ze te snel uit de hulpverlening zijn gegaan", vertelt ze. "We krijgen van de gemeente het budget voor een bepaalde tijdsduur. Het is de bedoeling dat mensen het uiteindelijk zelf weer kunnen, maar in de praktijk merken we dat ze dit soms toch heel moeilijk vinden."

Overeem komt vaak over de vloer bij gezinnen en alleenstaanden die te maken krijgen met een dreigende huisuitzetting. "Soms is er geen inkomen meer door baanverlies, maar het komt ook voor dat mensen verslaafd zijn of psychische klachten hebben waardoor zij verstrikt raken in hun eigen problemen", zegt Overeem. "Ze maken de post niet meer open en laten het allemaal maar gebeuren. Dan ontstaan de problemen."

Het Leger des Heils probeert die mensen vervolgens te helpen. De duur van de hulp, om het leven van de mensen weer op de rit te krijgen, is verschillend. "Huisuitzetting proberen we te voorkomen. Daar hebben we over het algemeen een aantal weken voor nodig. Als het om meerdere problemen gaat ben je wel een jaar bezig. Soms zelfs langer."

Administratieve rompslomp

Soms lukt het het Leger des Heils, door bezwaar te maken, om meer uren te krijgen van de gemeente. Maar dat zorgt volgens de hulporganisatie voor administratieve rompslomp.

In een brief naar de Kamer pleit de organisatie nu dus voor meer zorg en begeleiding voor deze kwetsbare groep mensen. Het Leger hoopt dat het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn meer geld vrijmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl