NOS Nieuws

Nederlandse dankklokken in VS klinken niet zo mooi en komen terug voor opknapbeurt

Het door Nederland aan de VS geschonken Netherlands Carillon zit het komende jaar zonder klokken. Het is tijd voor een opknapbeurt, iets dat voor het laatst meer dan twintig jaar geleden gebeurde. Bovendien klinken de klokken niet helemaal zoals zou moeten.

Het monument werd in 1954 geschonken door de Nederlandse overheid als dank voor de Amerikaanse inzet in de Tweede Wereldoorlog. De grote stalen toren staat op Arlington Cemetery in Washington D.C., vlak bij het beroemde Iwo Jima Monument.

Hele toren onder handen genomen

Al in 2016 werd er gesproken over de noodzakelijke restauratie van de toren. Er zaten roestvlekken op de ijzeren constructie en het observatie-dek moest worden doorgelicht. Uit voorzorg werd de toren ook gesloten voor publiek. De Amerikaanse National Park Service, de federale instantie die is belast met het onderhoud van de monumenten in Washington, stelde eind 2016 een bedrag van vier miljoen dollar beschikbaar voor het herstel.

Bijna drie jaar later kan de restauratie van de toren eindelijk beginnen. Een goed moment voor klokkengieterij Eijsbouts uit Asten om ook eens de klokken onder handen te nemen. "Een bijzonder moment", vindt adjunct-directeur Joep van Brussel.

  • NOS/Arjen van der Horst
    De klokken in de toren
  • NOS
  • NOS/Arjen van der Horst

De Brabantse klokkengieterij maakte een deel van het carillon in de jaren 50, voordat het aan de VS werd geschonken. Van Brussel kijkt ernaar uit om de vijftig klokken weer in Nederland te hebben. "Het gebeurt niet vaak dat we ze weer terug zien. Normaal maak je de klokken, lever je ze af en gaan ze vervolgens wel vierhonderd jaar mee."

Maar aan de beiaard in Washington moet hoognodig iets gebeuren. "De klokken die er nu hangen zijn door drie verschillende bedrijven gemaakt", vertelt Van Brussel. "Met als resultaat dat ze niet op elkaar zijn afgestemd." Van Brussel wil de beiaard niet vals noemen, maar "de klankkleuren passen absoluut niet bij elkaar".

Op dit moment is er een team in de VS om het carillon te ontmantelen. Daarna worden de klokken per boot verscheept naar Nederland. In Asten zal een team ze vervolgens onder handen nemen. Ook maken ze daar drie nieuwe exemplaren om aan de beiaard toe te voegen.

In het najaar van 2020 moet het monument, mét afgestemde klokken, weer opengaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl