NOS

Al 56 jaar torent het Nederlandse carillon boven een van de beroemdste gedenkplekken van Amerika in Washington. Pal naast het Nederlandse klokkenspel staat het Iwo Jima Memorial, waar de Amerikanen hun gevallen mariniers herdenken. Het Netherlands Carillon is in 1960 door het Nederlandse volk geschonken aan de Amerikanen als dank voor hun steun tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Voor de Nederlandse gemeenschap in Amerika is het ook de plek voor de jaarlijkse bijeenkomst op Bevrijdingsdag. Maar het monument moet nodig worden gerestaureerd, zowel van binnen als buiten, zegt voorzitter Duncan Blair van de Stichting George Washington Memorial Parkway, het park waar het monument ligt. 

"De buitenwand roest langzaam maar zeker weg, en het wordt tijd om het monument te herstellen naar zijn volle glorie", zegt Blair. "Het klokkenspel is een 40 meter stalen toren, vergelijkbaar met een slagschip. En net als slagschepen moeten dit soort constructies continu worden onderhouden en geschilderd."

Inzamelingsactie

De vraag is alleen wie deze grote onderhoudsbeurt gaat betalen. Dit jaar grepen de Nederlandse ambassade en de stichting Bevrijdingsdag aan om een inzamelingsactie te houden voor de restauratie van het carillon. Volgens Blair is het meer dan 20 jaar geleden dat het carillon voor het laatst werd gerestaureerd.

De Nederlandse ambassade hoopt samen met de George Washington Memorial Parkway Stichting 1,8 miljoen dollar te verzamelen. Met dit geld kan het carillon volledig worden opgeknapt, en is er zelfs genoeg om daarnaast te investeren in verschillende programma’s die van het klokkenspel een publieke trekpleister moeten maken.

"Er ontbreekt ook informatie", zegt de Nederlandse ambassadeur Henne Schuwer over het monument. "Je ziet dit carillon, maar er is geen duidelijk verband met Nederland. We willen informatieve borden plaatsen die de betekenis achter het carillon uitleggen."

Voor Schuwer is het monument niet alleen een gebaar naar de Amerikanen toe, maar ook een herinnering aan de verschrikkingen die nooit meer mogen gebeuren. "Er is geen ander land in de wereld dat op deze plaats zo’n imposant monument heeft. Het is een plek die je moet koesteren en onderhouden, zoals je iedere vriendschap moet onderhouden."

STER reclame