Voorzitter oordeelt: ook vandaag stemt Lagerhuis niet over brexit-deal

Er wordt ook vandaag niet gestemd over de brexit-deal van de Britse premier Johnson. Lagerhuisvoorzitter Bercow houdt de geplande stemming tegen omdat dezelfde motie niet twee keer aan het parlement mag worden voorgelegd. De eerste keer was zaterdag.

Bekijk hier hoe Bercow zijn besluit uitlegde in het Lagerhuis:

Bercow: 'We vallen in herhaling'

Premier Johnson zal er nu voor kiezen om het Lagerhuis morgen iets anders voor te leggen, namelijk de bijbehorende wetgeving over de implementatie van de brexit. Als het parlement zich dan uitspreekt voor ratificatie, wordt de brexit-deal verankerd in de Britse wetgeving. Daarmee hoeft het parlement niet meer te stemmen over de deal zelf.

"Daarmee ziet het er naar uit dat een losse stemming over Johnsons deal met de EU niet meer gaat gebeuren", zei correspondent Tim de Wit in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Maar dat die stemming dus wordt samengevoegd met de ratificatie van de brexit-wet."

De stemming in het Lagerhuis is overigens niet de laatste horde voor de premier. Met ratificatie van een wet moet ook het Hogerhuis akkoord gaan, de Britse Eerste Kamer.

'Het wordt heel spannend'

Morgen wil Johnson het parlement ook een amendement voorleggen waarin hij parlementariërs vraagt zich te committeren aan een brexit op 31 oktober, zijn vurige wens. Toch is hij er dan nog niet: woensdag en donderdag mogen parlementariërs zich uitspreken over amendementen die de brexit-wetgeving kunnen veranderen.

"Als het allemaal lukt, dan betekent het dat Johnson de datum van 31 oktober kan halen", zei De Wit. "Maar het wordt allemaal erg spannend of hij sowieso een meerderheid zal halen morgen bij de stemming over de brexit-wet. En ook of het Lagerhuis het ermee eens is om dat in heel korte tijd erdoorheen te krijgen. Want dat is zeer ongebruikelijk en het gaat om heel belangrijke wetgeving: breken met de EU na veertig jaar lidmaatschap."

Letwin-amendement

Afgelopen zaterdag werd Johnsons poging om zijn brexit-deal door het Lagerhuis te krijgen ook al gedwarsboomd. Toen werd het Letwin-amendement aangenomen dat de premier wettelijk verplichtte om dezelfde dag nog om uitstel te vragen bij de Europese Unie.

Ook bepaalde het amendement dat de deal pas kan worden goedgekeurd als de bijbehorende wetgeving is geratificeerd. Omdat de geplande stemming over het akkoord daarmee nutteloos werd, trok Johnson die stemming in.

Johnson vroeg de EU, met frisse tegenzin, om uitstel. Wel benadrukte hij dat hij hoe dan ook een vertrek uit de EU wil op 31 oktober.

Na zaterdag gaf de regering direct aan het Lagerhuis vandaag alsnog het akkoord te willen voorleggen. Dat verzoek is dus nu afgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl