Het dek van de Akagi in maart 1942
NOS Nieuws

Weer Japans oorlogswrak gevonden in Stille Oceaan

Onderzoekers hebben opnieuw een Japans oorlogsschip gelokaliseerd dat zonk bij de slag bij Midway in de Stille Oceaan in 1942.

De initiator van de diepzee-operatie zegt dat geluidsgolven de aanwezigheid van een van de gezonken schepen laten zien. Het is nog niet bekendgemaakt of het gaat om het 261 meter lange vliegdekschip Akagi of het iets kleinere vliegdekschip Soryu.

Op de publicatie van de sonarbeelden op de Facebookpagina van de onderzoekers is te zien dat het gevonden wrak ruim 260 meter is, wat zou duiden op de Akagi.

Duikers hebben het wrak gefilmd:

Onderwaterbeelden van Japans oorlogswrak

Vrijdag werden bij het atol Midway op 5400 meter diepte ook al de restanten van het Japanse vliegdekschip Kaga gevonden.

Alle gezonken schepen vinden

De zoekexpeditie wordt onder meer betaald uit de nalatenschap van de vorig jaar overleden mede-oprichter van Microsoft Paul Allen. De diepzee-onderzoekers willen uiteindelijk alle schepen opsporen die zijn gezonken bij de cruciale slag in de Tweede Wereldoorlog.

Japan verloor de slag bij de Amerikaanse vliegbasis Midway, mede doordat de Amerikanen gecodeerde Japanse berichten wisten te kraken. Bij de gevechten kwamen zo'n 2000 Japanners om en 300 Amerikanen. In totaal zonken vijf Japanse marineschepen en twee Amerikaanse.

Na de slag om Midway, die vier dagen duurde, namen de Amerikanen het initiatief over in de Stille Oceaan.

De onderzoekers hebben beelden van het sonar-onderzoek gepubliceerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl