NOS Sport

Nageeye na teleurstelling in Amsterdam: 'Ik liep eigenlijk op een been'

Nageeye na marathon Amsterdam : 'Lag aan het lichaam, niet aan conditie'

Hij had zich er veel meer van voorgesteld. Abdi Nageeye finishte zondag als negende in de marathon van Amsterdam, maar de 30-jarige atleet was met veel hogere verwachtingen naar de hoofdstad afgereisd.

Nageeye wilde meedoen om de zege, zijn Nederlands record aanscherpen. "Ik kwam natuurlijk voor veel meer, maar ik liep eigenlijk op een been", zei hij na zijn teleurstellende race.

Nageeye liep de 42 kilometer en 195 meter in 2 uur, 7 minuten en 39 seconden. Dat was weliswaar zijn tweede tijd ooit op de marathon, maar wel ruim een minuut boven zijn in april in Rotterdam gelopen Nederlands record van 2.06.17.

Voorbereiding

Nageeye had zich lang en goed in Kenia voorbereid op Amsterdam. De laatste keer dat een Nederlander op het podium in Amsterdam stond, was in 1993. Destijds waren het er zelfs twee: Tonnie Dirks eindigde toen als tweede, Marti ten Kate als derde. Daar moest verandering in komen, meende Nageeye in de aanloop.

Bij zijn laatste test op de halve marathon in Engeland (begin september) had hij echter last gekregen van zijn hamstrings. "Dat ging in eerste instantie niet weg. Pas de laatste twee weken kon ik weer goed trainen. Je hoopt dan dat de problemen in Amsterdam wegblijven, maar dat was niet zo."

Abdi Nageeye onderweg in de marathon van Amsterdam

Nageeye, die de overtuiging heeft dat hij kan meedoen om overwinningen in marathons, begon voortvarend in de eerste groep met alle toppers. "Na tien kilometer voelde ik het al. En het werd steeds slechter. De pijn trok door naar mijn bil en kuit."

Na twintig kilometer liet de geboren Somaliër de kopgroep gaan om in zijn eigen tempo verder te lopen. De Nederlands recordhouder hield zijn lichaam daarbij scherp in de gaten. "Zeker heb ik overwogen om uit te stappen, maar wel als het echt niet meer kon. Ik heb heel goed naar mijn lichaam geluisterd. Dit is jammer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl