Gareth Davies van Wales Pro Shots
NOS Sport Rugby Aangepast

Wales knokt zich langs Frankrijk en treft Zuid-Afrika op WK rugby

Wales heeft voor de derde keer de halve finales van het wereldkampioenschap rugby bereikt. Frankrijk werd na een intens gevecht met één punt verschil verslagen: 20-19.

In de halve finale is Zuid-Afrika volgende week zondag de tegenstander. De 'Springboks' rekenden af met gastland Japan (26-3).

Rode kaart helpt Wales

Wales keek halverwege het duel met Frankrijk nog tegen een 10-19 achterstand aan, maar na de rust kantelde het duel nadat Sebastién Vahaamahina een rode kaart had gekregen. Vahaamahina deelde een elleboogstoot uit op de kaak van Aaron Wainwright.

De elleboogstoot van Sebastién Vahaamina Pro Shots

Tot die tijd leken de Welshmen aan flarden gescheurd te worden door Frankrijk. De Fransen speelden een fantastische eerste helft en maakten drie try's via Vahaamahina, Charles Ollivon en Virimi Vakatawa.

Dankzij een try mocht Wales nog wat hoop koesteren bij rust. Die nam toe toen Vahaamahina rood zag.

Wales had na de rode kaart nog een half uur om het gat te dichten en slaagde daarin ook dankzij een late try van Ross Moriarty en een benutte conversie.

Zuid-Afrika neemt revanche voor 2015

Zuid-Afrika, wereldkampioen in 1995 en 2007, verloor vier jaar geleden in de groepsfase zeer verrassend van Japan. Het was een van de grootste verrassingen in de geschiedenis van het WK rugby en ging de geschiedenis in als het 'Mirakel van Brighton'.

Een nieuwe stunt leek bij rust nog mogelijk, toen Zuid-Afrika met slechts 5-3 aan de leiding ging.

Pieter-Steph Du Toit (l) en Kotaro Matsushima proberen de bal te vangen AFP

In de tweede helft vloeiden de krachten weg bij Japan, dat voor het eerst in de historie de kwartfinales had bereikt. Alleen met overtredingen kon het gastland de sterkere opponent nog tegenhouden. Dat leverde Zuid-Afrika drie penalty's op (negen punten).

Faf De Klerk en Makazole Mapimpi waren in de slotfase ook nog goed voor een try voor de Zuid-Afrikanen.

Faf de Klerk (r) vecht zich langs Kenki Fukuoka en maakt een try AFP

Programma WK rugby

Halve finales
zaterdag 26 oktober Engeland - Nieuw-Zeeland
zondag 27 oktober Wales - Zuid-Afrika
Duel om brons
vrijdag 1 november nnb
Finale
zaterdag 2 november nnb

STER reclame