Een demonstrant in de hoofdstad Santiago
NOS Nieuws

Demonstranten Chili krijgen hun zin, maar onrust blijft

De Chileense president Piñera heeft een prijsverhoging van metrokaartjes in de hoofdstad Santiago teruggedraaid, maar daarmee lijkt de rust niet terug te keren. In een toespraak op televisie zei Piñera dat hij zich "nederig voegt naar de wens van zijn landgenoten".

Dat weerhoudt de demonstranten er niet van hun protest voor meer hervormingen door te zetten. Er vielen vannacht drie doden bij een brand in een geplunderde supermarkt.

De onrust ontstond twee weken geleden toen het metrobedrijf aankondigde dat de kaartjes vier procent duurder werden. De afgelopen dagen drongen demonstranten, veelal jongeren, zonder te betalen de metro binnen, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan. Maar ook op andere plekken in de hoofdstad wordt geplunderd en woeden er brandjes.

Chili is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika, maar er is een grote kloof tussen arm en rijk. Voor een groep mensen is het levensonderhoud nauwelijks te betalen.

Militairen in de straten

Vrijdag kondigde de president de noodtoestand af. Dat leidde tot militaire patrouilles in de straten, voor het eerst sinds 1990, toen dictator Pinochet aftrad.

Vandaag stelde het leger een avondklok in voor Santiago, maar getuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat demonstranten zich daar niet veel van aantrekken. In totaal zijn zo'n 300 mensen opgepakt.

André Rieu

Verder gaan winkels eerder dicht en gaan veel evenementen niet meer door. Onder meer het concert van André Rieu, die in de Movistar Arena in Santiago zou spelen, is afgelast.

Inmiddels komen er ook berichten uit andere plaatsen waar het onrustig is. Onder meer in Concepción, Rancagua, Punta Arenas, Valparaíso, Iquique, Antofagasta, Quillota en Talca zou worden gedemonstreerd.

Zo zagen de demonstraties eruit eerder dit weekend in Santiago:

Protest in Chili loopt uit de hand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl