Een brandende bus in de straten van Santiago AFP

De Chileense president Piñera heeft in de hoofdstad Santiago de noodtoestand uitgeroepen na uit de hand gelopen scholierenprotesten. De betogers zijn boos over de prijsstijging van vier procent voor een metrokaartje.

Demonstranten drongen gisteren zonder te betalen de metro binnen, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan. Later sloeg het protest over naar de straten in het centrum van de stad, waar de scholieren barricades opwierpen bij de ingangen van metrostations.

De betogers vielen politieauto's aan, bekogelden agenten met stenen en staken zeker een bus in brand:

Protest in Chili loopt uit de hand

De acties waren zo gewelddadig, dat agenten die er met traangas een einde aan probeerden te maken zich terugtrokken uit sommige metrostations.

Vanwege de protesten werd de metro stilgelegd en kwamen in de avondspits honderdduizenden forenzen vast te zitten. De metro's gaan op zijn vroegst maandag weer rijden. Door vernielingen is het nu te onveilig.

In een nachtelijke toespraak zei president Piñera dat hij een speciale wet zal instellen waarmee de verantwoordelijken voor de schade kunnen worden berecht. Ook zei hij in gesprek te willen met degenen die het hardst worden getroffen door de tariefsverhoging.

Het protest tegen de verhoogde prijzen duurt al de hele week en is de laatste dagen steeds verder uit de hand gelopen. Verschillende medewerkers van het vervoerbedrijf zijn gewond geraakt.

Volgens het bedrijf dat de metro exploiteert is de prijsverhoging nodig vanwege de inflatie, gestegen brandstofprijzen en de kosten voor het onderhoud. Dagelijks maken in Santiago zo'n drie miljoen mensen gebruik van de metro.

Evenementen afgelast

Ook zijn vanwege de noodtoestand alle grote evenementen in de stad voorlopig afgelast. Vanavond zou André Rieu optreden in een stadion. Of dat concert ook definitief niet doorgaat, wordt later besloten. De regionale omroep 1Limburg meldt dat Rieu voorlopig nog in Santiago blijft om het concert eventueel later in te halen.

STER reclame