Ajax' Quincy Promes groeit uit tot matchwinner tegen RKC Pro Shots
NOS Voetbal

Promes matchwinner voor zwak Ajax: 'Gelukkig verlos ik ons'

"Gelukkig verlos ik ons", verzuchtte Quincy Promes na de uiterst moeizame zege van Ajax bij RKC Waalwijk (1-2). De Amsterdammer schoot een kwartier voor tijd prachtig raak via de onderkant van de lat, maar zag zijn ploeg zeer matig spelen.

"Voetbal wordt beslist door goals, ik had het geluk dat hij er bij mij wel in ging", aldus Promes. "Ik moet zeggen dat het een slechte wedstrijd was van onze kant, RKC had voor rust meer grote kansen dan wij."

"We lopen hier vaker tegenaan, dat we slecht beginnen", constateerde Promes. "Maar het is ook de kracht van ons team dat we deze wedstrijd dan toch over de streep trekken."

Dit is een kwestie van mentaliteit. Er stonden elf bv'tjes op het veld.

Ajax-trainer Erik ten Hag

Het leek er sterk op dat de Ajacieden krachten wilden sparen voor het Champions League-treffen met Chelsea, van aanstaande woensdag. Dat zag ook trainer Erik ten Hag.

"Dit is een kwestie van mentaliteit", vond Ten Hag. "Er was geen samenwerking, er stonden elf bv'tjes op het veld. We speelden zonder energie, dan roep je het over jezelf af."

RKC kreeg in de eerste helft puike kansen om de score te openen, via Stijn Spierings en Stanley Elbers, en raakte de lat uit een vrije trap van Clint Leemans. Ajax stelde daar maar weinig tegenover.

"Er werden afspraken niet nagekomen en dan loop je achter de feiten aan", verklaarde Ten Hag het zwakke spel van zijn ploeg. "Het begint met mentaliteit, je taak uitvoeren en communicatie. Dat was in de eerste helft absoluut niet aanwezig."

Promes matchwinner voor pover Ajax: 'Gelukkig verlos ik ons'

"Na rust kan het ineens wel, dan zie je een andere ploeg op het veld staan die 0-1 maakt", vervolgde Ten Hag, doelend op de snelle treffer van Dusan Tadic. "Maar daarna moet je de wedstrijd 'killen'. Het had in die fase makkelijk 0-3 of 0-4 kunnen worden."

Ten Hag: "Maar wij laten ze terugkomen in de wedstrijd, dat mag niet gebeuren. Ze komen heel makkelijk door over onze rechterkant en maken 1-1, dat mag nooit gebeuren."

Ten Hag kritisch na moeizame zege: 'Er stonden elf bv'tjes op het veld'

Ajax werd uiteindelijk puntenverlies bespaard. Omdat RKC er ook na de 1-1 niet in slaagde enkele gevaarlijke momenten om te zetten in goals. En omdat Promes dus prachtig raak knalde.

De zomeraanwinst maakt een trefzekere periode door, met acht doelpunten in zijn laatste negen wedstrijden voor Ajax. Promes blijft echter bescheiden. "Ik wil gewoon m'n best doen, laten zien wat ik kan. Week in, week uit."

"Tot nu toe gaat dit goed", vervolgde Promes. "Maar voetbal is een teamsport, het was vandaag niet best. Dit is zeker een les."

STER reclame