Prachtgoal Promes bezorgt pover Ajax de zege op bezoek bij RKC

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - Ajax

Ajax is het uitduel met RKC Waalwijk zonder kleerscheuren doorgekomen (1-2). Overtuigend was het echter zeker niet wat de ploeg van Erik ten Hag liet zien, het was aan een prachtgoal van Quincy Promes te danken dat de drie punten mee gingen naar Amsterdam.

Het treffen in Waalwijk was er een tussen de koploper en de hekkensluiter van de eredivisie, maar de onwetende toeschouwer had op basis van de eerste 45 minuten niet kunnen opmaken welke van beide ploegen dan aan kop ging en welke onderaan de ranglijst bungelde.

RKC had lak aan het verschil in kwaliteit en creëerde de beste kansen. Clint Leemans knalde een vrije trap tegen de onderkant van de lat, terwijl ook Stijn Spierings en Stanley Elbers puike mogelijkheden kregen de score te openen.

Ajax-trainer Erik ten Hag ziet zijn ploeg zeer matig spelen

Ajax stelde daar slechts een gevaarlijke afstandsknal van Hakim Ziyech en een kans voor Donny van de Beek na een mooie combinatie tegenover.

Na rust leek de regerend landskampioen uit een ander vaatje te tappen. Binnen een minuut tikte Dusan Tadic de 0-1 binnen, waarna Ajax nog enkele malen gevaarlijk doorkwam. Langzaam maar zeker haalden de Ajacieden echter de voet van het gaspedaal, waarvan RKC optimaal profiteerde.

In de 63ste minuut maakte de thuisploeg gelijk, Saïd Bakari prikte de 1-1 achter de weifelende André Onana. De verdediger kreeg de bal met het nodige fortuin mee, maar dat geluk had de thuisploeg ruimschoots afgedwongen met zijn goede spel, met name voor rust.

Ten Hag: 'Ik zag dit niet aankomen, eerste helft leek nergens naar'

De gelijkmaker schudde Ajax, dat krachten hoopte te sparen voor het treffen met Chelsea, wakker. Joël Veltman raakte uit een hoekschop de bovenkant van de lat, voordat Quincy Promes op schitterende wijze doel trof.

De Amsterdammer, spelend 'op tien', haalde van een meter of zestien verwoestend uit met zijn rechter en zag de bal via de onderkant van de lat binnen vallen: 1-2. Het was alweer de achtste goal van Promes in zijn laatste negen wedstrijden voor Ajax.

De buit leek binnen voor Ajax, maar de bezoekers kwamen drie minuten voor tijd nog heel goed weg toen Daley Blind een inzet van Darren Maatsen van de lijn haalde. Ook daarna was RKC enkele malen gevaarlijk, maar een verdiende 2-2 bleef uit.

Fans van Ajax steken vuurwerk af in het uitvak, de wedstrijd lag daarom even stil