Issa Kallon (l) viert zijn eerste goal van het seizoen voor Cambuur

Kallon scoort na 672 droge dagen vier keer en brengt Cambuur aan kop

SC Cambuur heeft de koppositie in de eerste divisie overgenomen van NAC. De Friezen wonnen thuis met 5-1 van TOP Oss, terwijl de ploeg uit Breda op bezoek bij FC Eindhoven met 2-2 gelijkspeelde.

Dat Cambuur thuis won van TOP had het vooral te danken aan Issa Kallon. Voor de wedstrijd stond de aanvaller op het schamele aantal van twee competitiegoals in 68 duels. Zijn laatste doelpunt in de reguliere eerste divisie was op 15 december 2017.

Maar vrijdagavond werd de avond van Kallon. Met een afstandsschot knalde hij zijn ploeg na tien minuten op voorsprong. De goal, zijn eerste in 672 dagen, werkte als een bevrijding, want na rust maakte Kallon er nog eens drie.

Omdat topscorer Robert Mühren tussendoor profiteerde van geklungel achterin bij TOP en zijn negende van het seizoen maakte, en Lars Hutten een eretreffer maakte, won Cambuur het duel in Leeuwarden met 5-1.

Na afloop verklaarde Kallon dat er een zware last van zijn schouders is afgevallen. "Je voelt het wel een beetje aan je knagen, maar ik heb veel extra trainingen gedaan en altijd vertrouwen in mezelf gehouden", sprak de dolblije aanvaller die dus lang droog stond.

Zijn laatste goal in de reguliere competitie kon hij zich al niet eens meer herinneren. "Maar ik heb altijd gezegd dat als er één komt, de rest vanzelf valt."

NAC nog dicht bij winst

In het Jan Louwers Stadion in Eindhoven kwam NAC, winnaar van de eerste periode, twee keer op achterstand. Joey Sleegers en Samy Brourard scoorden namens de thuisploeg, Sydney van Hooijdonk (penalty) en Roger Riera maakten de goals voor NAC.

In de derde minuut van de blessuretijd was NAC heel dicht bij de winnende treffer. Omdat vrijetrappenspecialist Van Hooijdonk al gewisseld was, ging Javier Noblejas achter de bal staan. Hij krulde de bal op de binnenkant van de paal.

Stand aan kop eerste divisie

1. SC Cambuur 11-25
2. NAC Breda* 10-23
3. De Graafschap 10-20
4. Excelsior 11-20
* winnaar eerste periode

Bij Jong FC Utrecht-De Graafschap werd René Hake, de trainer van de Utrechters, vooraf in het zonnetje gezet. Uit handen van Ajax-trainer Erik ten Hag en technisch directeur van FC Twente Ted van Leeuwen kreeg hij de prijs voor beste trainer van de eerste periode.

Op Zoudenbalch eindigde het duel in 2-2 na een late gelijkmaker van Branco van den Boomen namens De Graafschap, de nummer drie in de stand.

Jong FC Utrecht-trainer René Hake (tweede van links) ontvangt van Ajax-trainer Erik ten Hag (rechts) de prijs voor beste trainer in de eerste periode

Nummer vier Excelsior bleef op bezoek bij MVV, dat een helft lang met een man minder speelde, op 0-0 steken.

Bij de thuisploeg zat de 17-jarige Thomas van Bommel - zoon van PSV-trainer Mark, die in Maastricht op de tribune zat - opnieuw op de bank. En opnieuw bleef hij daar negentig minuten lang zitten.