Het ingestorte dak van het AZ-stadion ANP
Dak AZ-stadion

Voetbalclubs moeten in calamiteitenplannen bij hun stadions meer aandacht besteden aan de risico's van extreem weer en instortingsgevaar. Dat stelt het Auditteam Voetbal en Veiligheid na onderzoek bij betaald voetbalclubs, gemeenten, politie en supportersverenigingen.

Het auditteam adviseert overheid, voetbalbond KNVB en andere betrokken partijen over veiligheid rond de velden. Het advies komt nadat begin augustus een deel van het dak van het AZ-stadion was ingestort door harde wind.

Het team benadrukt dat het onderzoek daarvoor is gedaan. "Deze aanbeveling moet dus los gezien worden van het instorten van het AZ-dak, maar is helaas wel illustratief voor de noodzaak van structurele aandacht voor dit soort risico's."

Dit zijn beelden van vlak na de instorting van het dak van het AZ-stadion:

Bekijk hier de ravage in het AZ-stadion

In het deze week verschenen rapport is bekeken hoe het betaald voetbal toegankelijker, gastvrijer en veiliger kan worden. Daarbij zijn ook de calamiteitenplannen van de clubs onder de loep genomen.

De onderzoekers constateren dat de stadions in Nederland fysiek veilig zijn en dat de calamiteitenorganisatie in het algemeen op orde is. De plannen moeten alleen wel completer worden. Zo is er door de clubs onvoldoende gekeken naar de risico's bij verdrukking, een terroristische aanslag, instortingsgevaar en extreem weer.

Daar moet meer aandacht aan geschonken worden, vindt het auditteam. "Want dit soort calamiteiten roept andere vragen op dan de meer traditionele risico's van openbare ordeverstoringen, die vaak dominant zijn in de veiligheidsorganisatie."

STER reclame