Onderzoek na de steekpartij in Egmond
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS NieuwsAangepast

Zes jaar cel en tbs geëist tegen man die hardlopers en fietsers neerstak

Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die verdacht wordt van het neersteken van vier vrouwen eind vorig jaar en begin dit jaar. De man wordt vervolgd voor viervoudige poging tot moord.

De 24-jarige René V. stak in Castricum, Egmond en Barsingerhorn vrouwen neer vanuit een auto. Alle slachtoffers waren op dat moment aan het hardlopen of zaten op de fiets.

Volgens deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en is er een lange en intensieve behandeling nodig. Zijn advocaat vindt de straf te zwaar, omdat niet bewezen is dat hij de vrouwen om het leven wilde brengen.

In zijn laatste woord zei V. spijt te hebben van zijn daden.

Aanhouding dankzij tip

V. kwam in beeld dankzij het kenteken van de auto van zijn schoonmoeder. Dat bleek vandaag bij het begin van de behandeling van zijn strafzaak.

NH Nieuws schrijft dat er in de zomer van vorig jaar ook een incident was in Schagen. Toen zou V. een vrouw tegen haar schouder hebben gestompt en pijpbewegingen naar haar hebben gemaakt. De vrouw besloot melding te maken bij de politie en gaf ook het kenteken van de auto door. Dat leidde niet tot een aanhouding.

Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie ging het toen om een melding en geen aangifte. Ook leek de melding niet zo interessant, omdat de auto op naam van een vrouw stond.

Onrust bij joggers

De melding werd pas interessant toen de vrouw opnieuw contact opnam met de politie. "De vrouw is opsporingsprogramma's gaan bekijken en zag het nieuws over de latere steekincidenten in de omgeving", aldus de woordvoerder. Ze nam toen opnieuw contact op met de politie. Nieuw onderzoek naar het kenteken leidde vervolgens naar de auto van de schoonmoeder van de man. Hij woonde op hetzelfde adres.

De aanvallen leidden tot onrust bij joggers in de regio. De gemeenten Bergen, Heiloo en Castricum adviseerden inwoners om alleen nog in groepjes hard te lopen en liever niet alleen.

Advertentie via Ster.nl