Rutte arriveert bij de EU-top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

EU-leiders praten over brexit-deal, Johnson wil dat ze nieuw uitstel uitsluiten

De regeringsleiders van de EU-landen zijn in Brussel bijeen om te praten over het principe-akkoord over de brexit waarmee de premier Johnson en voorzitter Juncker van de Europese Commissie hebben ingestemd.

Johnson is als eerste aan het woord. Hij wil dat de EU-leiders instemmen met het principe-akkoord. Ook wil hij dat ze duidelijk maken dat er geen verder uitstel komt, melden bronnen in Londen.

De andere 27 EU-leiders zullen zonder Johnson verder over het akkoord en zijn verzoek praten. Het is niet zeker of ze vandaag al stemmen. Als ze meer tijd willen om het akkoord te bestuderen, is de stemming morgen.

Volgens de BBC verwacht Johnson van de Europese regeringsleiders dat ze duidelijk maken dat het deze deal of niets is. Het Lagerhuis komt zaterdagochtend in een speciale zitting bijeen om over de brexitdeal te stemmen. In september nam het parlement een wet aan die Johnson gelast de EU om verder uitstel te vragen als het parlement op 19 oktober geen brexitdeal heeft goedgekeurd.

Wat heeft Johnson nodig om de brexitdeal door het parlement te loodsen? Correspondent Tim de Wit legt het uit:

Welke opties heeft Johnson nu? Tim de Wit legt het uit

Juncker zei vanmiddag dat hij een nieuw uitstel van de brexit uitsluit. Twee keer eerder stemde de EU wel in met uitstel, nadat het Lagerhuis deals die Johnsons voorganger Theresa May had gesloten had verworpen.

Volgens Juncker is er nu echter geen reden om nogmaals uitstel te geven. Maar hij gaat daar niet over: dat moeten de 27 regeringsleiders beslissen.

Het staat zo goed als vast dat de EU-leiders geen blokkade voor het akkoord zullen opwerpen. Ierland schaarde zich vanmiddag achter het principe-akkoord. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney worden "de meest wezenlijke belangen van de Ieren ermee gediend". Hij sprak van een grote stap voorwaarts. "Deze deal erkent alles waar we drie jaar voor gestreden hebben."

We zijn erin geslaagd van een vierkant een cirkel te maken.

Premier Rutte over het brexit-akkoord

Ook andere Europese landen reageerden positief. Premier Rutte noemde het na aankomst in Brussel heel bemoedigend nieuws dat er een akkoord is over de brexit. "We zijn er heel blij mee."

Rutte wilde niet zeggen wat er moet gebeuren als het Lagerhuis tegenstemt. Volgens hem is het akkoord een hele prestatie. "We zijn erin geslaagd van een vierkant een cirkel te maken."

Hij noemde het akkoord goed nieuws voor Nederland, met name ook voor Nederlandse bedrijven. "Wat we hier doen is de twee douane-unies op elkaar leggen, van de EU en het Verenigd Koninkrijk, waarbij je met een minimum aan gedoe maximaal spullen over de grens kan krijgen."

Ook Duitsland en Frankrijk kunnen zich erin vinden, al zei president Macron dat naar de details nog wel gekeken moet worden.

'We have a deal', zei voorzitter Juncker van de Europese Commissie vandaag in een gezamenlijke persconferentie met de Britse premier Johnson:

Johnson: 'Dit akkoord is goed voor de EU en Verenigd Koninkrijk'

Onder anderen de Finse premier Antti Rinne zei dat de bal nu bij het Britse Lagerhuis ligt. "Ik hoop dat de brexitdeal ditmaal door het parlement komt", zei hij verwijzend naar de drie mislukte pogingen van premier Johnsons voorganger Theresa May om een brexitdeal door het Lagerhuis te loodsen.

Op voorhand ziet het er ook voor Johnson niet goed uit. De Noord-Ierse DUP heeft zich al tegen het akkoord gekeerd, waardoor het voor Johnson nog moeilijker wordt een meerderheid te krijgen. Vandaar dat hij de druk van de EU nodig heeft om het Lagerhuis aan zijn kant te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl