Brexit-deal is rond, maar de Noord-Ierse DUP gaat niet akkoord
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over de manier waarop de Britten op 31 oktober de EU kunnen verlaten. Dat heeft zowel de Britse premier Johnson als EU-Commissie-voorzitter Juncker gezegd.
"Waar een wil is, is een weg", twittert Juncker. "Er is een akkoord! Het is een eerlijke en evenwichtige overeenkomst en een bewijs van onze belofte dat er een oplossing gevonden zou worden."
Premier Johnson is ook enthousiast. We hebben een "nieuw en geweldig akkoord" waarmee we de controle over ons land terugkrijgen, zei hij. Hij roept de Britse parlementsleden op om zich aanstaande zaterdag in een speciale zitting voor het akkoord uit te spreken.
EU-onderhandelaar Barnier legde even na 12.00 uur een verklaring af, waarin hij zei dat de rechten van Britse burgers in de EU en EU-burgers in het VK overeind blijven. Ook is afgesproken dat de Britten eerder toegezegde betalingen aan de EU zullen voldoen. Daarmee is naar schatting 45 miljard euro gemoeid.
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is de regeling over het grensverkeer tussen Ierland en Noord-Ierland. Daarover is afgesproken dat Noord-Ierland zich wat het goederenverkeer betreft aan de EU-regels moet houden. Daarom komen er grenscontroles tussen Noord-Ierland en het VK, maar formeel valt Noord-Ierland binnen het douanegebied van het VK.
Correspondent Sander van Hoorn zegt dat zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk concessies heeft gedaan.
DUP is tegen
Het Britse parlement moet zaterdag ook akkoord gaan met de overeenkomst. Johnsons coalitiepartner, de Noord-Ierse DUP, is dat niet van plan. Vanmorgen gaf de partij een verklaring uit waarin stond dat het akkoord voor hen onacceptabel is.
Het akkoord is daarna iets aangepast, maar het standpunt van de DUP is niet veranderd. De afspraken zijn nadelig voor de economie van Noord-Ierland en ondermijnen de eenheid van het Verenigd Koninkrijk", zegt de partij in een verklaring.
Goedkeuring van de DUP is cruciaal. Zonder de tien stemmen van deze partij is er nauwelijks een meerderheid denkbaar in het Lagerhuis om het akkoord goed te keuren.
Correspondent Tim de Wit herinnert eraan dat de DUP vorig jaar ook voet bij stuk hield, nadat Johnsons voorganger May met een deal uit Brussel was teruggekeerd. "Ze faalde tot drie keer toe om die deal door het parlement te krijgen."
De verwachting is dat ook partijgenoten van Johnson tegen zullen stemmen, als de DUP het akkoord afkeurt.
Ook Labour zal het akkoord niet steunen. Het akkoord is "zelfs slechter" dan het akkoord van Johnsons voorganger Theresa May dat door het Lagerhuis werd verworpen, zei Labour-leider Corbyn.
Hij spreekt van een "uitverkoop-akkoord" dat het land niet verenigt en verworpen dient te worden. "De beste manier om de brexit af te handelen, is een referendum waarin het laatste woord aan het volk is."