Trekkers rijden door Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Boeren sluiten protest af met rondje langs Haagse instanties

In Den Haag heeft een kleine groep boeren hun tweedaagse protest afgesloten met een rondje op de trekker langs verschillende instanties. De 'Tour de Boer' ging onder meer langs het ministerie van Landbouw en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Daar brachten de boeren hun bezwaren tegen de stikstofmaatregelen nog eens onder de aandacht.

Het was even de vraag of de boeren de tocht door de stad wel met hun trekker mochten afleggen. De gemeente gaf uiteindelijk toch toestemming omdat het ging om een beperkt aantal demonstranten. Het Binnenhof bleef voor de boeren ook vandaag verboden terrein. Net als gisteren stonden er trucks van Defensie om hen tegen te houden.

Aan het eind van de ochtend verlieten ze Den Haag via de A12. De politie reed mee om het overige verkeer te waarschuwen voor de tractoren op de snelweg.

Gebakken eieren

De tweede dag van het boerenprotest begon vanochtend met een uitgebreid ontbijt voor inwoners van Den Haag. De protesterende boeren wilden op die manier iets terugdoen voor de verkeersoverlast die ze gisteren veroorzaakten.

Bij de Hofvijver werden onder meer broodjes, gebakken eieren en shoarma geserveerd. Volgens de organisatie was er genoeg eten voor 5000 mensen. Na afloop bleek dat er nog veel over was, waarop de voedselbanken werden opgeroepen om het resterende eten op te halen.

Bekijk hier foto's van het ontbijt:

 • NOS
  Hamburgers en eieren liggen klaar voor inwoners van Den Haag
 • NOS
  Het ontbijt is bedoeld als goedmakertje voor de overlast van gisteren
 • NOS
  Eieren met spek voor een stevig begin van de dag
 • NOS
  Tijdens het ontbijt wordt nagepraat over gisteren

Na het boerenprotest van duizenden agrariërs waren gisteravond de meesten van hen weer teruggegaan naar de boerderij. Tientallen boeren bleven, voor de gezelligheid of om vandaag verder actie te voeren.

Voor de achterblijvers was er nog een afterparty, die tot in de kleine uurtjes doorging. De gevolgen daarvan waren vanochtend nog merkbaar. "Ik ben een paar mensen tegengekomen die nauwelijks aanspreekbaar waren", vertelde verslaggever Roel Pauw.

Geen koffiezetapparaat

De boeren hadden met tentjes en caravans een provisorisch kampement opgeslagen. Als ze zich zouden gedragen, was dat geen probleem, had de gemeente vooraf gezegd. Sommigen probeerden in hun trekker te overnachten.

"We vonden de trekker in eerste instantie een goede plek om te slapen", zei een jonge boer. "Dat hebben we twee uur volgehouden, maar daarna zijn we toch maar tussen de jongens in de caravan gaan liggen." Over het blikje energiedrank in zijn hand: "Je moet toch een ontbijtje hebben. Ik heb geen koffiezetapparaat bij me in de trekker."

Nog een dagje actie tegen de stikstofregels zagen ze na een natte afterparty niet zitten. "We zijn gisteravond allemaal zeiknat geregend, dus ondertussen hebben we wel weer zin om thuis bij de kachel te zitten." Thuis is voor hem in Ede, over binnenwegen een paar uur rijden.

Wakker worden met een energiedrankje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl