Boeren in een tentje op het Malieveld
NOS Nieuws

Slapen, boerenontbijt (met shoarma) en daarna een 'voettocht' in Den Haag

De grote boerenprotestdag in Den Haag en De Bilt is "grandioos" verlopen, zegt een woordvoerder van de organisatie. Het gros van de duizenden boeren is naar huis, een klein deel overnacht in Den Haag. Want ook vanochtend staan op kleinere schaal acties gepland.

Hoeveel actievoerders in de stad slapen, is onduidelijk. Op het Malieveld staan enkele caravans en trekkers waar boeren in kunnen overnachten. Zij hoeven niet te vrezen dat ze door agenten worden weggestuurd; volgens waarnemend burgemeester Remkes wordt er niet gehandhaafd op demonstranten die al dan niet in een voertuig of tentje de nacht doorbrengen.

In deze video zie je een samenvatting van deze protestdag:

Dit was het boerenprotest in De Bilt en Den Haag

Volgens actiegroep Farmers Defence Force (FDF) hebben de deelnemers zelf een slaapplek moeten regelen. Om 08.00 uur moet iedereen weer paraat staan. Dan willen de boeren bij de Hofvijver een boerenontbijt serveren voor de betogers en belangstellende Hagenezen.

Ontbijt voor '5000 man'

Kaas, brood, maar ook shoarma: volgens de FDF is er voldoende 'ontbijt' voor 5000 man. De boeren willen het gesprek aangaan met voorbijgangers en iets terugdoen voor de verkeersoverlast die ze hebben veroorzaakt in de stad. En druk uitoefenen op de Tweede Kamer op het moment dat het omstreden stikstofbeleid opnieuw wordt besproken.

Tegen het einde van de ochtend staat een Tour de Boer gepland. De FDF kan nog niet zeggen wat deze voettocht langs diverse instanties precies behelst.

In het oude FDF-programma stond dat de boeren oud papier gingen dumpen. Als metafoor voor de papieren rompslomp waar de boeren naar eigen zeggen al jaren tegen oplopen. Die actie lijkt nu van de baan. Maar de FDF kan niet zeggen wat er nou wel precies gaat gebeuren, hoeveel mensen er meedoen en welke instanties een bezoek kunnen verwachten.

Vier arrestaties

"We zijn over vandaag helemaal tevreden", zegt FDF-woordvoerder Jeroen van Maanen. Vier aanhoudingen op duizenden demonstranten: volgens de actiegroep hebben bijna alle boeren zich goed gedragen.

Twee mensen zijn opgepakt voor het gooien van vuurwerk. Een ander werd gearresteerd vanwege belediging van een agent en de vierde persoon had niet voldaan aan een bevel van de politie.

Op videobeelden was te zien dat er 's middags een groep trekkers door een afgezette winkelstraat reed:

Tractoren door winkelstraat Den Haag

"Dit is wat mij betreft volstrekt over de grens", zegt waarnemend burgemeester Remkes." Volgens FDF was deze actie mogelijk het gevolg van onduidelijke politie-instructies.

Bij de grote demonstratie van gisteren waren volgens Remkes "ongeveer 1000 fte aan politiemensen" ingezet. Hij was blij dat Defensie bij kon springen met het opzetten van wegblokkades. Maar hij hoopt dat er in de toekomst meer landelijke hulp komt om dit soort protesten in goede banen te leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl