NOS / Jeroen van 't Hof

De grootscheepse renovatie van het Binnenhof in Den Haag wordt definitief een jaar uitgesteld. Niet volgend jaar, maar in 2021 kunnen de werkzaamheden pas beginnen. Dat schrijft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Twee weken geleden liet Knops al doorschemeren dat de planning niet gehaald zou worden. Als een van de redenen gaf hij op dat de Kamer onlangs een voorstel heeft aangenomen voor meer ondersteuning voor Kamerleden. Die extra werknemers moeten ergens in het gebouw gehuisvest worden en daarom moeten de plannen aangepast worden.

Stikstofcompensatie

Ook de stikstofcrisis heeft gevolgen voor de bouwplannen. De extra uitstoot moet gecompenseerd worden omdat er in de buurt van Den Haag natuurgebieden liggen. Maar die compensatie lijkt vooralsnog niet te lukken.

Ook door strengere eisen aan de beveiliging komt de planning in het gedrang. De gebruikers van het Binnenhof kunnen daardoor een jaar langer blijven. In de zomer van 2021 staat nu de grote verhuizing gepland.

Als de renovatie daadwerkelijk begint, gaan de gebruikers voor zeker 5,5 jaar naar andere gebouwen in Den Haag. De kosten van het project worden inmiddels geraamd op bijna een half miljard euro. Door het uitstel wordt de renovatie nog duurder. Knops schrijft dat die extra kosten nog in kaart worden gebracht.

Over de renovatieplannen is veel onenigheid. Onder druk van Kamerleden werden de oorspronkelijk aangetrokken architecten aan de kant geschoven. Hun schetsen waren niet sober genoeg, vond de Kamer.

STER reclame