Ruim twintig doodskisten werden gevonden
NOS Nieuws

Archeologen vinden twintig vrijwel intacte doodskisten in Luxor

In de buurt van de Egyptische stad Luxor hebben archeologen een belangrijke vondst gedaan. Op een oude begraafplaats vonden ze twintig verzegelde doodskisten uit de tijd van de farao's. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden gaat het om een van de grootste en meest belangrijke opgravingen van de laatste jaren.

De kisten werden gevonden op de begraafplaats van El-Assasif op de westelijke oever van de Nijl, waar eeuwenoude tombes liggen uit periodes die teruggaan tot 1200 voor Christus. El-Assasif ligt ook dicht bij de Vallei der Koningen, waar de oude Egyptenaren hun farao's begroeven.

De sarcofagen verkeren in zeer goede staat. Volgens het ministerie zien ze er nog net zo uit als "toen de oude Egyptenaren ze achterlieten".

 • Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt
  De gravures en kleuren zijn goed bewaard gebleven
 • Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt
  De kisten lagen in twee lagen in een groot graf
 • Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt
  In de kisten liggen belangrijke mensen
 • Ministry of Antiquities-Arab Republic of Egypt
  Het is een van de grootste vondsten van de laatste jaren

De gravures en kleuren zijn goed bewaard gebleven. Uit de schilderingen is volgens archeologen op te maken dat in de kisten belangrijke mensen, zoals machtige functionarissen of edelen, liggen.

De gevonden kisten lagen op twee niveaus in een groot graf. Het is nog niet duidelijk hoe oud de graven precies zijn. Zaterdag komt het ministerie met meer informatie over de vondst.

Vorige week werd ook al een belangrijke vondst door het ministerie bekendgemaakt. In Luxor werd een oud-industrieel gebied gevonden met 30 magazijnen voor werknemers in de grafindustrie. Egypte hoopt dat de recente vondsten het toerisme naar het land weer op gang zullen brengen. Door sociale onrust en terroristische aanslagen is het aantal toeristen dat naar Egypte reist de afgelopen jaren sterk gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl