Standbeeld van een kat
NOS Nieuws

Tombes met mummies van katten en mestkevers ontdekt in Egypte

Archeologen hebben in Egypte zeven graftombes ontdekt uit de tijd van de farao's. In de tombes zijn onder meer ruim 200 kattenmummies en mummies van mestkevers gevonden. Ook bleken ze houten beelden van andere dieren, zoals een leeuw, een koe en een valk te bevatten.

Drie graven dateren uit de tijd van het Nieuwe Rijk, van 1550 tot 1069 voor Christus, de vier andere uit het Oude Rijk, dat liep van 2686 tot 2181 voor het begin van onze jaartelling. De archeologen ontdekten de tombes in het piramidecomplex van de necropolis Saqqara, ten zuiden van Caïro.

Archeologen toonden de vondsten, waaronder de kattenmummies, aan de pers:

 • EPA
  De recent ontdekte beelden van dieren uit Saqqara
 • EPA
  Gemummificeerde katten
 • AFP
  bronzen kattenhoofden
 • AFP
  Bezoekers bekijken de vondsten

Deskundigen noemen de vondst van de gemummificeerde mestkevers, die door de oude Egyptenaren werden vereerd als een symbool van wedergeboorte, uniek. Ook katten werden vereerd in de tijd van de farao's. Bastet, de godin van de vruchtbaarheid, werd door de Egyptenaren voorgesteld als een kat. Van haar is een bronzen beeld in een van de graven gevonden.

Tot verrassing van de archeologen ontdekten ze de deur van nog een tombe, toen ze voorbereidingen troffen voor een expositie van de gevonden voorwerpen in het gebied. De vondst van deze tombe uit de vijfde dynastie van het Oude Rijk is bijzonder omdat de deur en de façade nog intact zijn en niet, zoals bij veel andere graven, vernield door grafrovers. .

Dat duidt er mogelijk op dat de inhoud van de tombe nog onaangeroerd is. Deskundigen willen deze tombe ergens in de komende weken openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl