De Britse en Europese onderhandelingsdelegaties tegenover elkaar tijdens een brexit-overleg
NOS NieuwsAangepast

EU praat vandaag verder over brexit-deal, 'probleem ligt in Londen'

De gesprekken over de brexit gaan vandaag in Brussel verder. Hoewel de onderhandelaars er vannacht niet in zijn geslaagd om een doorbraak te bereiken, is er voldoende vooruitgang geboekt om ook vandaag nog te overleggen.

Volgens EU-diplomaten zit het probleem niet in Brussel maar in Londen. "Alles wat aan de onderhandelingstafel wordt toegegeven, leidt tot problemen in Londen." Ze doelen op bezwaren van premier Johnsons Noord-Ierse coalitiepartner, de DUP, en de harde brexiteers in Johnsons eigen Conservatieve partij.

EU-hoofdonderhandelaar Barnier praat vandaag de ambassadeurs van de EU-lidstaten en de leden van de Europese Commissie bij over de stand van zaken.

Tijd dringt

De tijd dringt wel voor de onderhandelaars. Als er voor 31 oktober geen overeenkomst is, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal. Volgens Barnier zijn er nog steeds drie mogelijkheden. Een deal, een vertrek van de Britten zonder deal, of uitstel.

Het liefst willen de onderhandelaars morgen al een voorstel voorleggen aan de 27 EU-lidstaten, als een tweedaagse top van de Europese Raad start. Als de EU-leiders akkoord gaat met die deal, moet de Britse premier Johnson de overeenkomst ook nog door zijn parlement zien te loodsen, dat een eerder akkoord tot drie maal toe torpedeerde.

De backstop is het grootste twistpunt in de brexit-onderhandelingen, maar wat is het eigenlijk?

Wat is toch die 'brexit-backstop'?

Ondanks het moeizame verloop van de onderhandelingen is de stemming in Brussel over de kans op een brexit-deal voorzichtig optimistisch. Dat komt met name door een ontmoeting tussen Johnson en de Ierse premier Varadkar, vorige week.

Varadkar en Johnson zouden constructief hebben gesproken over onder meer de zogenoemde backstop, oftewel de garantie dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ook na de brexit open blijft. De backstop is het grootste twistpunt in de brexit-onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl