Afzettingen bij de boerderij aan de Buitenhuizerweg in Ruinerwold
NOS Nieuws

Veel vragen over Drents gezin, waarvan 'hele buurt wist dat het niet klopte'

Negen jaar lang was een gezin in Drenthe afgesloten van de buitenwereld. Volgens de burgemeester van de gemeente De Wolden leefden de mensen een "teruggetrokken bestaan" in "afgezonderde provisorische ruimtes". Vanochtend meldden media dat ze werden ontdekt op een boerderij in Ruinerwold, vlak bij Meppel. Een lokale caféhouder belde de politie toen de oudste zoon van 25 jaar verward in zijn café verscheen.

Het gezin met een vader en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar, is inmiddels opgevangen. De politie doet onderzoek. De moeder van het gezin is zeker negen jaar geleden al overleden. Een zevende persoon, een man van 58, is opgepakt. Hij is de huurder van de boerderij. Volgens verschillende media gaat het om Josef B., een Oostenrijkse klusjesman die rond de boerderij werd gezien.

Talloze vragen over het gezin blijven vooralsnog onbeantwoord. We weten niet hoe ze eraan toe zijn, waarom ze daar waren en of ze tegen hun zin in op de boerderij verbleven. Gaandeweg de dag kwamen er meer vragen bij. Bijvoorbeeld toen de burgemeester op een persconferentie zei dat een aantal van de kinderen nooit was ingeschreven bij de burgerlijke stand. Hoe dat kan, is nog onduidelijk.

De geïsoleerde ligging van de boerderij, zo'n 200 meter van de weg, verklaart misschien iets. Om het erf staan veel bomen die het zicht ontnemen. Op luchtfoto's is wel een moestuin te zien. Andere boerderijen staan meer dan 100 meter verderop.

Hieronder de boerderij, scroll opzij voor een satellietfoto waarop de geïsoleerde ligging is te zien:

  • ANP
    De boerderij in Ruinerwold
  • Google Maps
    De locatie van de boerderij in Ruinerwold, andere boerderijen liggen op enige afstand

Buurtbewoners kunnen weinig vertellen. Al waren er wel vermoedens. "Dat het niet goed zat, dat wist eigenlijk de hele buurt, maar dat dit eruit zou komen dat wist niemand", zegt een van hen tegen RTV Drenthe. Er werd gedacht aan drugs, de politie werd weleens gebeld, maar waar dat toe leidde, is ook niet bekend. Een buurtbewoner probeerde wel ooit eens rond te kijken op het erf, maar stopte toen hij zag dat er veel camera's hingen.

Klusjesman

De enige persoon die door buurtbewoners is gezien bij de boerderij, is een man die met zijn oude Volvo geregeld langsreed met bouwmateriaal. "Maar daar had niemand contact mee, hij hield de boot af", zegt een buurtbewoner tegen de NOS. "De hekken gingen altijd gelijk achter hem hermetisch op slot", zegt een andere bewoner. Waarschijnlijk gaat om de 58-jarige man die vandaag is aangehouden.

De aangehouden man had in Meppel een bedrijf waar hij hout bewerkte en verkocht. Het gaat vermoedelijk om Josef B.. Op beelden op Google Maps uit 2016 is een Volvo voor de loods te zien. Ondernemers in de omgeving noemen hem in een gesprek met het AD een klusjesman en een "echte vakman". Alhoewel de man weinig losliet, zou hij wel hebben gezegd uit Oostenrijk te komen. Hij vroeg zijn buren af en toe om tips: bijvoorbeeld hoe je het beste beton kon storten.

Een Volvo voor de loods waar de klusjesman werkte, foto is uit 2016

Een buurtbewoner noemt het verdrietig dat het gezin zo is aangetroffen. "Dat het hier vlak naast de deur is gebeurd, vind ik in en in triest. Dit mag niet gebeuren, nooit niet en zeker hier niet."

Dat het gezin wachtte op het einde der tijden, zoals RTV Drenthe vanochtend schreef, noemde de burgemeester "een bijzonder verhaal". Hij kon verder niet veel informatie geven over het gezin, vanwege privacy en het lopende politie-onderzoek.

Bekijk hier een toelichting van burgemeester Roger de Groot:

Burgemeester Ruinerwold: 'Het gezin leefde daar al negen jaar'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl