ANP
NOS NieuwsAangepast

Burgemeester over afgezonderd gezin: 'Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt'

Het gezin dat in een boerderij in Ruinerwold is aangetroffen leefde daar negen jaar lang een "teruggetrokken bestaan" in "afgezonderde provisorische ruimtes". Dat zei Roger de Groot, burgemeester van de Drentse gemeente De Wolden, op een persconferentie. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt."

De 58-jarige man die is aangehouden, is niet de vader van het gezin en niet de eigenaar van het pand, zei de burgemeester. Hij huurt de woning wel. Dat is in tegenspraak met eerdere berichten. Wat zijn rol bij het gezin dan wel was, wordt volgens De Groot onderzocht.

Op de boerderij zijn zes mensen aangetroffen: de vader van het gezin en vijf kinderen tussen de 18 en 25. Ze zaten in een af te sluiten kleine ruimte. Het gaat niet om een kelder. Onderzocht wordt of het gezin daar vrijwillig verbleef.

Een onbekend aantal gezinsleden is niet ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, zei de burgemeester. Geen enkele van de zes is ingeschreven bij de gemeente. De moeder van het gezin is volgens de burgemeester overleden, nog voor het gezin introk op de boerderij.

Privacy

Dat het gezin wachtte op het einde der tijden, zoals RTV Drenthe vanochtend schreef, noemde de burgemeester "een bijzonder verhaal". Hij kon niet zeggen waar dat vandaan komt.

De burgemeester kon verder niet veel informatie geven over het gezin, vanwege privacy en het lopende politie-onderzoek.

Burgemeester Ruinerwold: 'Het gezin leefde daar al negen jaar'

De zaak kwam aan het rollen doordat een 25-jarige man de afgelopen dagen meermaals een kroeg in Ruinerwold binnenliep. Hij bestelde bier en was compleet verward, zei de caféhouder tegen RTV Drenthe. Na de derde keer werd de politie gebeld en ook burgemeester De Groot werd gewaarschuwd.

De man zei dat hij negen jaar niet buiten was geweest. "Hij gaf toe dat hij was weggelopen en dat hij hulp nodig had. Hij had lang haar, een vies baardje, droeg oude kleding en had een verwarde blik. Hij zei dat hij nog nooit naar school was geweest en negen jaar niet naar de kapper", aldus de café-eigenaar.

'Hij was verward en zei al 9 jaar niet buiten te zijn geweest'

In het Drentse dorp wordt geschokt gereageerd op de vondst van het tot vandaag onbekende gezin. Een buurtbewoner die anoniem wil blijven zegt dat de bewuste boerderij lang leeg heeft gestaan, tot de nu aangehouden bewoner het opknapte. Hij zou bekend staan als 'Josef de Oostenrijker'.

Buurtbewoner Jans Keizer wilde de aangehouden man zo'n negen jaar geleden verwelkomen als nieuwe buurman. "Bij elke nieuwe buurtbewoner gaan we altijd even op bezoek met een bloemetje en een fles wijn", zegt Keizer tegen RTV Drenthe.

Toen gingen de alarmbellen al rinkelen bij Keizer, zegt hij. "Dat hek bij zijn brug was altijd op slot. Je kwam het erf niet op. Ik heb ooit eens met een buurman op een avond geprobeerd er rond te kijken. Toen zagen we een camera in een boom hangen. Dat was voor ons reden om weer terug te gaan."

Keizer zegt dat hij dacht dat het te maken had met drugs. "Maar dat hier zo veel jaren mensen op die manier hebben geleefd, dat is triest. Als we dat hadden geweten, waren we er met de hele buurt op afgegaan. Want dit kan niet, dit mag absoluut niet. En zeker niet in onze straat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl