Steven Kruijswijk
NOS Wielrennen

Tijdritarme Tour lost vraagstuk Jumbo-Visma niet op: 'Dumoulin kan dit ook'

Wéér een Tour voor klimmers. Geen enkele vlakke tijdritkilometer. En ook geen ploegentijdrit, de specialiteit van het huis. Als ploegleider van drie potentiële Tourwinnaars met buitengewone tijdritcapaciteiten zou je om minder chagrijnig worden.

Niet Merijn Zeeman. De hoofdcoach van Jumbo-Visma reageerde gelaten en optimistisch op de presentatie van het Tourparcours in Parijs. "Tom Dumoulin is natuurlijk een fenomenale tijdrijder, maar hij heeft ook laten zien dat hij korte, steile beklimmingen aankan. En dat geldt ook voor Steven Kruijswijk en voor Primoz Roglic. Ik denk dat wij de kwaliteiten in huis hebben om hier goed te presteren. Maar een lange tijdrit of een ploegentijdrit was voor ons nog beter geweest."

Bekijk hier het interview met Zeeman, na de presentatie van het parcours van de Tour in Parijs:

Zeeman: 'Een extra tijdrit was beter, maar Dumoulin kan dit ook'

Steven Kruijswijk pronkte dit jaar op het podium in een Tour, die ook op maat van de pure klimmers gemaakt leek. Ook Kruijswijk werd geboren met klimmersbenen, maar toonde in de afgelopen Tour in de ploegentijdrit en de golvende tijdrit rond Pau weer eens dat hij ook in de tijdrit zijn mannetje staat.

En dus was hij niet onder de indruk van het parcours. "Ik ben wel blij, ja. Dit wordt echt een Tour, waarbij je vanaf de eerste dag goed moet zijn. Ik kijk ernaar uit."

Dat kan wel zijn, maar met Roglic en Dumoulin als ploeggenoten is het nog lang niet zeker dat Kruijswijk opnieuw op jacht mag gaan naar het podium. "Als het aan mij ligt kom ik terug naar de Tour. Maar er is nog niets besproken met de ploeg, dat komt wel in december."

"Er mogen er acht rijden in de Tour, hè? Dan zijn er dus nog vijf plekken over", rekent Kruijswijk voor. "Wie weet rijden we straks alle drie wel de Tour."

Bekijk het interview met Kruijswijk, die deze zomer derde werd in de Tour de France:

Kruijswijk: 'Als het aan mij ligt, kom ik terug in de Tour'

Zeeman denkt daar toch iets anders over. "Het kan wel, maar ik denk niet dat wij met drie kopmannen naar de Tour kunnen. Of een van de drie zal naar de Tour gaan wetende dat hij in dienst van de andere twee zal rijden."

De kans is groter dat de drie kopmannen elk een grote ronde voor hun rekening nemen. "We hebben net de Vuelta gewonnen", vervolgt Zeeman. "Dat willen we meer. En dus willen we de komende jaren onze kansen spreiden. De Tour staat in de spotlights, maar de Giro en de Vuelta zijn voor ons net zo belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl