Politiechef Fatima Aboulouafa
NOS NieuwsAangepast

Teamchef politie niet meer welkom in Den Haag

De op non-actief gestelde politiechef Fatima Aboulouafa is niet meer welkom in de eenheid Den Haag. Ze hoorde van de hoogste politiebaas daar, Paul van Musscher, dat ze onvoldoende vertrouwen heeft van directe collega's.

Aboulouafa, politiechef in Leiden, vroeg in juni publiekelijk aandacht voor racisme, machtsmisbruik en pesten binnen de politieorganisatie. Op Instagram schreef ze dat klokkenluiders binnen de organisatie oplopen tegen een muur. Er wordt volgens haar te veel de andere kant op gekeken bij klachten.

De korpsleiding bekijkt de komende tijd samen met Aboulouafa, met hulp van een onafhankelijke en externe verkenner, of zij ergens anders binnen de politie kan werken.

Onwerkbare situatie

In de nasleep van de uitspraken werd de politiechef tijdelijk naar huis gestuurd. De uitspraken zouden te veel interne spanningen hebben veroorzaakt bij de eenheid Den Haag, waar Leiden onder valt. Die stap was opmerkelijk omdat korpschef Akerboom afgelopen zomer nog een gesprek met Aboulouafa had en het daarna "pijnlijk en onacceptabel" noemde dat de leiding soms wegkijkt bij meldingen over agenten die zich misdragen.

De politie spreekt van een onwerkbare situatie en van een "lang en zorgvuldig proces, waarbij de eenheidsleiding niet over één nacht ijs is gegaan". In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Grapperhaus dat het opzeggen van het vertrouwen losstaat van de inhoudelijke kritiek van Aboulouafa op misstanden. "Evenmin is het beeld juist dat zij vanwege die kritiek weg zou moeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl