Coalitie verdeeld, kabinet blijft erbij: geen IS-strijders terughalen
Het kabinet blijft erbij dat uit Nederland afkomstige IS-strijders die in Syrië gevangen zitten, niet worden teruggehaald naar Nederland. Dat zei minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid na het wekelijkse coalitieberaad.
ChristenUnie en D66 dringen aan op onderzoek naar het terughalen van strijders, nu ze door de gevechten in Noord-Syrië mogelijk weten te ontsnappen. Maar het kabinet is dat niet van plan. Daarmee staat de verdeeldheid in de coalitie over de kwestie op scherp.
Volgens minister Grapperhaus is het "heel onveilig" om mensen die kant op te sturen en strijders op te halen.
De minister laat zich voortdurend op de hoogte houden en heeft "persoonlijke bevestiging" van het Rode Kruis dat het nu "heel gevaarlijk is".
Het is volstrekt onoverzichtelijk en alleen nog maar onveiliger geworden in het gebied.
De VVD is faliekant tegen het terughalen van strijders. Ook het CDA ziet het, gezien de chaos in het gebied, niet zitten. "We kunnen daar geen mensen heen sturen", zegt Kamerlid Van Toorenburg.
Bij de inloop van het coalitieoverleg vanmorgen zei ChristenUnie-leider Segers de dreigende ontsnapping van IS-strijders een "directe bedreiging voor onze veiligheid en de veiligheid in de regio" te vinden. Er is volgens Segers een "nieuwe situatie" waarnaar gekeken moet worden.
D66-Kamerlid Sjoerdsma spreekt van "een kantelpunt" nu Turkije aanvallen op het gebied uitvoert.
Dag tot dag
D66-leider Jetten erkent dat het nu gevaarlijk is maar roept het kabinet op de situatie van dag tot dag te bekijken. "Waar de mogelijkheid zich voordoet moet ook worden gekeken of er in Europees verband kinderen en vrouwen kunnen worden teruggehaald."
Volgens Grapperhaus zijn er op dit moment geen berichten over ontsnapte Nederlandse IS-strijders. Op de vraag of het kabinet niet bezorgd is dat deze mensen alsnog naar Nederland komen, zei de minister dat er al maatregelen genomen zijn. "De paspoorten van Nederlandse uit-reizigers zijn ongeldig, ze kunnen ons land legaal niet in."
"Mochten mensen in Turkije belanden dan kan de marechaussee ze daar oppakken. We zijn voortdurend met onze EU-partners in gesprek. Maar we gaan niet naar een volstrekt onveilig en onoverzichtelijk gebied om deze mensen op te halen."
In totaal zijn de afgelopen jaren ongeveer 300 Nederlandse jihadisten uitgereisd. Negentig van hen zijn omgekomen. Zestig personen zijn teruggekeerd naar Nederland.
VRT-journalist Rudi Vranckx is in het noorden van Syrië en maakt melding van "totale chaos" bij het kamp Ain Issa. Daar worden vooral vrouwen en kinderen van IS-strijders vastgehouden. Vranckx vertelde aan Nieuwsuur dat er voor de Turkse invasie nog 700 bewakers waren en nu 60.