Reuters
NOS NieuwsAangepast

Grootscheepse reddingsoperatie Japan, angst voor meer modderlawines

Duizenden reddingswerkers in Japan zoeken naar mensen die vermist worden na de overstromingen als gevolg van orkaan Hagibis. Autoriteiten waarschuwen voor meer modderlawines in de komende dagen. Er zijn al 126 aardverschuivingen geregistreerd.

Het dodental door het natuurgeweld is volgens Japanse media inmiddels opgelopen tot zeker 55. Nog zeker zestien mensen zijn vermist en er zijn honderden gewonden. Ook zijn duizenden huizen beschadigd en is er op veel plekken geen stroom meer.

Meer dan 30.000 mensen moeten nog worden geëvacueerd, zegt premier Abe. Hij heeft opgeroepen tot hulp aan de getroffenen en een speciaal reddingsteam opgezet. Ook zijn meer dan 110.000 politieagenten, brandweermensen, soldaten en mensen van de kustwacht opgeroepen voor reddingsoperaties.

Er zijn grote reddingsoperaties op touw gezet om mensen te redden die vastzitten als gevolg van de overstromingen:

Reddingswerkers Japan zoeken naar vermisten na orkaan Hagibis

Het getroffen gebied is volgens NOS-correspondent Kjeld Duits enorm. "Meer dan 1000 kilometer lang en honderden kilometers breed", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "De hoeveelheden regen gaan het voorstellingsvermogen te boven." De afgelopen dagen is 30 tot 40 procent van de jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid regen gevallen.

Nieuw regenrecord

De orkaan heeft volgens Weerplaza tot een nieuw regenrecord in Japan geleid. In Hakone, ongeveer 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio, is in 24 uur tijd 922,5 millimeter gevallen. Dat is ruim 70 millimeter meer dan het oude record uit 2011. Twintig rivieren zijn buiten hun oevers getreden.

Volgens Weerplaza is de hoeveelheid neerslag in Hakone bij lange na nog geen wereldrecord. Op 7 januari 1966 viel op de eilandengroep Réunion, bij Madagaskar, ongeveer 1825 millimeter.

De orkaan is inmiddels overgewaaid, maar het is wel opnieuw gaan regenen, aldus correspondent Duits. Dat levert risico's voor modderlawines op. "De reddingsacties gaan vandaag gewoon weer door. Het noodweer is nog aan de orde van de dag. De nieuwe regen zorgt voor problemen op plekken waar de dijken zijn doorgebroken en waar de dijken zwak zijn." Autoriteiten waarschuwen mensen voorzichtig te zijn bij rivieren en alert te zijn op mogelijke aardverschuivingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl