EPA
NOS Nieuws

Doden, gewonden en overstromingen door orkaan Japan

Orkaan Hagibis heeft in Japan aan zeker twee mensen het leven gekost en het openbare leven tot stilstand gebracht. Er zijn tachtig gewonden geteld en zeker negen mensen worden nog vermist.

Tokio en omliggende regio's kampen met de gevolgen van harde windstoten en vooral extreem veel neerslag. "In Hakone viel meer dan een meter regen", meldt correspondent Kjeld Duits. "Er zijn overstromingen in Tokio en vijf andere bestuursregio's. Bij acht stuwdammen worden mensen geëvacueerd omdat daar ook overstromingen dreigen. Op veel plekken waren modderlawines die ook huizen hebben verwoest."

De orkaan kwam rond 12.30 uur Nederlandse tijd aan land op het schiereiland Izu, zo'n 180 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tokio. Hagibis is inmiddels de hoofdstad gepasseerd en op weg naar de oceaan.

Openbare leven ligt stil

Volgens de Japanse omroep NHK zijn zeker dertien rivieren buiten hun oevers getreden en dreigt dat bij nog eens tientallen rivieren te gebeuren. Door het natuurgeweld zitten honderdduizenden huishoudens zonder stroom. Er rijden nauwelijks treinen en ook zijn veel vluchten geschrapt.

De orkaan heeft overal in het getroffen gebied infrastructuur beschadigd, maar het is volgens de correspondent lastig om iets te zeggen over de precieze omvang van de materiële schade. In Japan is het nu nacht.

Wilde rivieren en overstromingen in Japan door orkaan Hagibis

Voor dertien gebieden in het midden en oosten van Japan was de hoogste weerwaarschuwing afgegeven. Inmiddels is die in de meeste regio's weer ingetrokken. Het Japanse meteorologisch instituut waarschuwde vooraf dat de orkaan kon uitgroeien tot de krachtigste sinds 1958.

Kort voordat Hagibis aan land kwam was er ook een aardbeving met een kracht van 5,7. Het epicentrum lag op bijna 60 kilometer diepte voor de kust van het schiereiland Chiba. Over schade door de aardbeving is niets bekend.

Formule 1

Vanwege de orkaan is de kwalificatie van de Formule 1 Grand Prix van Japan uitgesteld. Die wordt normaal gesproken op zaterdag afgewerkt, maar is nu verplaatst naar zondag. Een paar uur na de kwalificatie volgt dan de race.

Ook zijn enkele wedstrijden van het WK rugby afgelast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl